Pritožba neizbranega izvajalca bi lahko ogrozila celoten projekt prenove

V Kobilarni Lipica menijo, da gre pri sprožitvi revizije razpisa za izbiro izvajalca tretje faze projekta celovite ureditve območja kobilarne za neutemeljen zahtevek, sami pa obravnavo in odločitev državne revizijske komisije pričakujejo prednostno. Ob tem opozarjajo, da bi pritožba neizbranega izvajalca lahko ogrozila celoten projekt prenove.

Fotografija je simbolična. Foto: Kobilarna Lipica
Fotografija je simbolična. Foto: Kobilarna Lipica

LIPICA > Revizijo nad izbiro izvajalca tretjega sklopa projekta celovite ureditve območja kobilarne, tj. revitalizacije kulturne krajine, je sprožilo podjetje Godina iz Hrpelj. Ker se sredi oktobra izteče rok za porabo evropskega denarja, pa bi lahko bili v kobilarni ob velik del denarja 5,6 milijona evrov vrednega projekta, je pred dnevi poročala Televizija Slovenija.

V Lipici obravnavo in odločitev o reviziji, ki je po njihovem mnenju neutemeljena, pričakujejo prednostno, ob tem pa je vršilec dolžnosti direktorja Kobilarne Lipica Boštjan Bizjak opozoril, da v primeru, da ne bo mogoče skleniti pogodbe za izvajanje del predhodno, tj. pred dokončno odločitvijo revizije, sama izvedba ne bo mogoča.

To bi ogrozilo celoten projekt celovite ureditve območja kobilarne, posledično pa bi lahko pomenilo tudi izgubo statusa izvorne kobilarne lipicanca. Pomen največje investicije v Lipici v zadnjih 40 letih je namreč tudi v obnovi kulturne dediščine, s katero bo naša država zaščitila javni in nacionalni interes do Avstrije, je navedel Bizjak.

Severna soseda je po njegovih besedah namreč na Unescu pričela proces zaščite Lipicanca kot nesnovne kulturne dediščine. V primeru, da bo Avstrija prepričala pristojne na Unescu, da bolje ravna z snovno dediščino kot Slovenija, pa bi Kobilarna Lipica lahko izgubila status izvorne kobilarne lipicanca. Eden glavnih argumentov Avstrije v omenjenih postopkih je prav propadanje vitalne infrastrukture, ki neposredno ali posredno vpliva na rejo, predstavitev in ohranjanje avtonomne pasme.

V Lipici zato upajo in želijo, da bi v času pred odločitvijo revizije prišlo do odgovornega in razumnega ravnanja vseh vpletenih. "Želimo si, da se na hrbtih lipicancev ne bi merile moči in spretnosti vpletenih, saj to lahko resno ogrozi nacionalni interes in povzroči nepopravljivo škodo Kobilarni Lipica," je dodal Bizjak.

STA


Najbolj brano