Primorcev latino ne zanima

V športni dvorani sežanske srednje šole bo danes vroče in bleščeče: 62 plesnih parov se bo potegovala za naslov državnega prvaka v temperamentnih latinskoameriških ritmih. Med njimi pa ne bo nobenega Primorca.

Miha Vodičar in Nadiya Bychkova bosta danes v Sežani branila naslov državnega 
prvaka in nedvomno očarala občinstvo. Foto: Osebni Arhiv
Miha Vodičar in Nadiya Bychkova bosta danes v Sežani branila naslov državnega prvaka in nedvomno očarala občinstvo. Foto: Osebni Arhiv

SEŽANA > 62 najboljših plesnih parov v latinskoameriških ritmih se bo popoldne pomerilo v petih plesih: sambi, chachachaju, rumbi, pasu doble in jivu.

Glede na pravila plesne zveze Slovenije bodo razdeljeni na starostne kategorije: dve pionirski, tri mladinske in člansko. Veliko pozornosti gledalcev bosta nedvomno pritegnila oba najmlajša plesna para, stara komaj pet let.

Izjemen boj za finale pa se obeta v kategoriji starejših mladincev (16 do 18 let), kjer je prijavljenih 18 parov, med njimi pa poleg parov Jure Bergant - Ana Mesec ter Volodimir Nielienson - Naja Dolenc še kar nekaj v takšni formi, da lahko posežejo po prvem mestu ali vsaj finalu.

V članski konkurenci dvomov skorajda ni - lanski naslov državnih prvakov bosta precej verjetno ubranila Miha Vodičar in Nadiya Bychkova, ki bosta najbrž tudi najbolj navdušila gledalce. Vodičar in Bychkova sta tudi aktualna svetovna prvaka v kombinaciji standardnih in latinskoameriških plesov ter dobitnika naziva plesnega para 2014, ki ga je februarja podelila Plesna zveza Slovenije. Par tako nadaljuje vrhunske uvrstitve Katarine Venturini in Andreja Škufce, ki sta na državnih tekmovanjih v standardnih in latinskoameriških plesih dosegla 23 prvih mest in štiri nazive svetovnih prvakov.

Na državnem prvenstvu, ki bo tokrat prvič v Sežani, žal ne bo niti enega primorskega plesnega kluba. “Na Primorskem imamo v naši sekciji samo dva člana, Plesni klub Urška Ajdovščina in Plesno šolo Rebula iz Nove Gorice. Škoda je, da je ta zvrst plesa na Primorskem tako slabo razvita, saj smo imeli v preteklosti kar nekaj uspešnih plesalcev,” pravi Urška Marinko iz Plesne zveze Slovenije, ki bo tudi povezovala današnje prvenstvo. Pri tem izpostavi nekdanjega plesalca Matica Rodico. Vidne uvrstitve še vedno dosega Mišo Cigoj iz Ajdovščine, ki pa se je profesionaliziral. Popularizacija latinskoameriških in standardnih plesov je tudi eden izmed razlogov, da je PZS pripravila prvenstvo na Primorskem. Poleg tekmovalcev bo zato danes nastopilo še šest parov in 25 solistov v več športnih plesih.

Prvi plesni pari se bodo na parketu srednješolske športne dvorane zavrteli ob 14.30, finalni boji pa se bodo bili ob 19. uri.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano