Pričakujejo 26 skupin in 1200 “šjem”

Letos bo na tradicionalni ilirskobistriški prireditvi Pust je pršu v nedeljo na povorki sodelovalo 26 pustnih skupin oziroma skupaj 1200 “šjem”.

 Foto: Denis Komen
Foto: Denis Komen

ILIRSKA BISTRICA > Kakor vsako leto, se bodo povorki pridružile vse bistriške etnološke maske, ki sestavljajo zelo dragoceno kulturno dediščino: (škoromati, vrbiške šjeme, šjeme s Pregarja, Velikega Brda, Vrbova. pridružile se jim bod novodobne šjeme in druge maske iz vse Slovenije. “Prvič bodo v Ilirsko Bistrico iz Sv. Antona pri Kopru prišli Valentinčki s Potoka in po dveh letih se bodo k nam vrnile tudi žejanske in ćićske maske,” pojasnjuje Tanja Šajina z Občine Ilirska Bistrica.

Na Krasu bo edino večje javno pustovanje nocoj v Dutovljah. V šotoru na igrišču pri šoli se bo ob 22. uri začelo ocenjevanje pustnih mask, najboljše bodo tudi nagradili, sledil bo pustni ples z živo glasbo. BM

Nedeljska povorka bo ob 14. uri s spremstvom pihalnega orkestra pohod začela pri Transportu in se premikala skozi Trnovo do Doma na Vidmu, za domom bo prireditveni šotor. Organizatorji so pripravili tudi dve prireditveni točki, eno pri elektro trgovini Stadler (Na Brinškovem klancu), drugo pa nasproti gostilne Pri Matetu.

V sklopu prireditve Pust je Pršu bo posebej poskrbljeno tudi za otroke, ki bodo imeli že danes ob 15. uri na športnem igrišču OŠ Dragotina Ketteja otroško pustno rajanje z animacijo v ogrevanem šotoru. Zvečer, ob, 21. uri, pa bo na istem mestu še pustni ples. LKF


Najbolj brano