Pričakujejo 150 nemških ovčarjev

Športni kinološki klub Komen bo v sodelovanju z nacionalnim društvom nemških ovčarjev Slovenije jutri v Komnu gostil glavno slovensko vzrejno razstavo za nemške ovčarje.

Fotografija je simbolična. Foto: Katjuša Karlovini
Fotografija je simbolična. Foto: Katjuša Karlovini

KOMEN > “Letos imamo rekordno število prijavljenih, kar 150 nemških ovčarjev od četrtega meseca starosti pa do veteranov, ki so stari nad osem let. Poleg slovenskih prihajajo tudi razstavljavci iz Avstrije, Nemčije, Slovaške, Madžarske, Hrvaške, Bosne in Italije,” je povedala tajnica ŠKK Komen Milojka Milič. Na prireditvi bo sodil sodnik iz matične domovine te pasme, Nemčije, Reinhardt Meyer. Meyer je tudi član nemškega društva za nemške ovčarje SV, ki ga je že davnega leta 1899 ustanovil Max von Stephanitz, nekakšen oče te pasme.

“Nemškega ovčarja nekateri označujejo kar za deseterobojca med psi. Kot delovni pes je nepogrešljiv pomočnik policije, vojske, reševalnih služb, slepih in bolnih, je tudi družinski sopotnik, partner v raznih športnih disciplinah ter zvest in zanesljiv čuvaj naših dvorišč,” ga opisuje Miličeva.

Komenska razstava bo vzrejna, kar pomeni, da sodnik psov ne bo razvrščal le po zunanjem videzu, temveč bo preverjal tudi sposobnosti delovnega psa in predvsem ohranjanje genetske raznolikosti pasme. Ta je namreč pogoj za ohranjanje vitalnosti njenih predstavnikov.

Razstava se bo odvijala na vadišču komenskega kinološkega kluba in na nogometnem igrišču med 9. in 17. uro. MUZ


Najbolj brano