Pri čistilni napravi zamude in podražitev

Občina Postojna namerava preveriti, ali je pri naložbi v novo čistilno napravo res prišlo do projektantske napake in ali je občina zaradi tega utrpela škodo. Napravo je bilo namreč treba v času trajanja projekta povečati, saj se je izkazalo, da bodo obremenitve veliko večje od sprva določenih. Naložba se je zato podražila za več kot 600.000 evrov. Izvajalec pa zaradi zamud lovi zadnji rok za zaključek del.

Nova čistina naprava ima tri zelo velike bazene z bistveno 
večjo kapaciteto čiščenja. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Nova čistina naprava ima tri zelo velike bazene z bistveno večjo kapaciteto čiščenja. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Na novi postojnski čistilni napravi v teh dneh vgrajujejo še zadnjo hidromehansko opremo in hitijo s preostalimi deli, zato da bo čistilna naprava lahko pravočasno začela s polletnim poizkusnim obratovanjem. Podaljšani rok, v katerem mora izvajalec predati napravo v normalno uporabo, je namreč 24. november. “Od tega roka občina ne bo odstopila. V kolikor bo izvajalec (postojnsko podjetje Purgator, op. av.) zamudil rok, mu bomo zaračunali penale. Manevrskega prostora tako skoraj ni več,“ pravi Urban Pinter z Občine Postojna, ki je investitor. Glavni razlog za zamudo je sprememba projekta.

Od priprave do izvedbe kar šest let

Napravo so projektirali na administrativno določeno (število prebivalcev plus 30-odstotni dodatek) obremenitev aglomeracije Postojna 16.500 populacijskih enot (PE). Dejansko pa so monitoringi obremenitev pokazali, da so konične obremenitve naprave mnogo večje - že trenutna obremenitev je 13.500 PE -, zato smo morali med projektom napravo povečati na 21.000 PE. To je povzročilo izgubo časa zaradi pridobivanja novega okoljevarstvenega in gradbenega dovoljenja. Izvajalec je za pripravo te dokumentacije izgubil preveč časa,“ je opozoril Pinter.

Na občini so zato ocenili, da projektna dokumentacija ni bila pripravljena dovolj kakovostno. “Pripravljalec projekta v začetni fazi je bilo podjetje IEI iz Maribora, ki je naredilo več napak. Predvsem je zanemarilo specifike kanalizacijskega omrežja Postojna. In tudi ni dovolj natančno pregledalo in preverilo dokumentacije upravljavca obstoječe čistilne naprave. Ali je res prišlo do projektantske napake in ali je občina zaradi tega utrpela kakšno škodo, nameravamo preveriti po zaključku projekta,” je povedal Pinter. Opozoril pa je tudi na zelo dolg čas od priprave projekta (2007) do izdaje odločbe ministrstva o sofinanciranju in začetka izvedbe (2013). “V tem obdobju se je marsikaj spremenilo tudi na tehnološkem nivoju. Naš projekt čistilne naprave je bil deloma že zastarel.

Do zamud je prihajalo tudi pri načrtih strojnih inštalacij in opreme, kar na občini povezujejo z velikim pomanjkanjem kvalificiranih projektantov.

Vršilec dolžnosti direktorja Kovoda David Penko pa je opozoril, da je do zamud prišlo tudi pri dobavi hidromehanske opreme zaradi finančnih težav med izvajalcem in dobavitelji. Več sreče kot z glavnim izvajalcem so imeli s podizvajalci, ki so po Pinterjevih besedah “izredno angažirani in nanje nimamo pripomb”.

Podražitev za zdaj zalaga občina

Zaradi povečanja kapacitete čistilne naprave se je vrednost projekta, ki po pogodbi znaša 3,5 milijona evrov, 85-odstotno pa je financiran iz evropskega in državnega denarja, povečala za več kot 600.000 evrov. “Ker je cilj projekta izgradnja ustrezno velike naprave, ki mora vsaj 30 let zagotavljati ustrezno čiščenje odpadne vode, menimo, da smo v celoti upravičeni do evropskega denarja tudi za strošek povečanja naprave. Tako pričakujemo, da bomo aneks k sofinancerki pogodbi z ministrstvom sklenili kmalu, po tem pa bomo dali zahtevek za povrnitev stroškov, ki jih trenutno pokriva občina iz proračuna,“ pravi Pinter. Na občini še dodajajo, da imajo dober pregled nad vsemi transferji podizvajalcem in da so vsi nominirani podizvajalci tudi poplačani.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano