Pri Komnu so se poklonili madžarskim vojakom, padlim v 1. svetovni vojni

Na avstro-ogrskem vojaškem pokopališču v Svetem pri Komnu je bila danes spominska slovesnost, na kateri so se poklonili madžarskim vojakom, padlim v 1. svetovni vojni. Po nekaterih podatkih je v prvi svetovni vojni sodelovalo 3,5 milijona madžarskih vojakov, več kot 660.000 jih je takrat umrlo.

Slovesnosti se je udeležilo tudi 400 madžarskih obiskovalcev, ki so v Slovenijo prispeli v nedeljo s posebnim zgodovinskim vlakom Isonzo Expresz (Soča ekspres) in v teh dneh obiskujejo kraje, v katerih so se pred sto leti od Kobarida do Sredipolja bojevali njihovi predniki. Foto: Ambrož Sardoč
Slovesnosti se je udeležilo tudi 400 madžarskih obiskovalcev, ki so v Slovenijo prispeli v nedeljo s posebnim zgodovinskim vlakom Isonzo Expresz (Soča ekspres) in v teh dneh obiskujejo kraje, v katerih so se pred sto leti od Kobarida do Sredipolja bojevali njihovi predniki. Foto: Ambrož Sardoč

LJUBLJANA > Slovesnosti se je udeležilo tudi 400 madžarskih obiskovalcev, ki so v Slovenijo prispeli v nedeljo s posebnim zgodovinskim vlakom Isonzo Expresz (Soča ekspres) in v teh dneh obiskujejo kraje, v katerih so se pred sto leti od Kobarida do Sredipolja bojevali njihovi predniki, so na ministrstvu za obrambo navedli v sporočilu za javnost.

Zbrane sta danes nagovorila generalni sekretar obrambnega ministrstva Boris Balant in generalna direktorica direktorata za spominska obeležja ter odnose z javnostjo madžarskega ministrstva za obrambo Katalin Lazar-Takacs.

Balant je zbranim spregovoril tudi v imenu ministrice za obrambo, predsednice nacionalnega odbora za obeleževanje 100-letnic prve svetovne vojne Andreje Katič. Po njegovem prepričanju je na kraju, kakršen je ta, na katerem je potekala slovesnost, "naša naravnanost k miru in reševanju konfliktov na miroljuben način in z dialogom še toliko močnejša". Kot je dejal, oba naroda boleči spomin na umrle v bojih na soški fronti v letih 1915-1917 še tesneje povezuje. Pohvalil je tesno in uspešno sodelovanje obeh ministrstev na obrambnem in vojaškem področju že vse od osamosvojitve naprej.

Ministrstvo za obrambo je, kot so navedli v sporočilu za javnost, v obeležitev 100. obletnice dogodkov iz prve svetovne vojne močno vpeto, "saj lahko ta zgodovinska prelomnica še dodatno spodbudi iskanje skupnih točk in poglabljanje zaupanja med narodi".

Katalin Lazar-Takacs pa je v svojem nagovoru poudarila, da ne smemo pozabiti na tiste junake in branilce domovine, ki so tu izgubili življenje in katerih imen ne poznamo, saj niso nikjer zapisana.

STA


Najbolj brano