Preverjali bodo hrup in onesnaženost zraka

Ministrstvo za obrambo v 2015 glede vadišča Poček med drugim načrtuje javno naročilo za izvajanje nadzora med obratovanjem. Pripravili bodo tudi načrt obveščanja javnosti v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi in zavodom za gozdove. Minister in postojnski župan se bosta po navedbah občine glede Počka srečevala vsako četrtletje.

Ministrstvo za obrambo v 2015 glede vadišča Poček med drugim načrtuje  javno naročilo za izvajanje nadzora med obratovanjem.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
Ministrstvo za obrambo v 2015 glede vadišča Poček med drugim načrtuje javno naročilo za izvajanje nadzora med obratovanjem.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

LJUBLJANA, POSTOJNA > Javno naročilo za izvajanje nadzora med obratovanjem predvideva predvsem preverjanje hrupa in onesnaženosti zraka ob večjih vajah, poleg tega pa tudi neprekinjen nadzor in preverjanje kakovosti vode, gozda, narave in biotske raznovrstnosti ter tal.

Ministrstvo za prihodnje leto načrtuje tudi vkop daljnovoda v cesto Žeje-Bile, s čimer bo omogočena normalna oskrba kompleksa Bile z električno energijo.

Ne plačujejo uporabnine

Za leto 2015 pa načrtujejo tudi vadbene aktivnosti Slovenske vojske skladno z načrtom, ki bodo približno v enakem obsegu kot leta 2014.

Ministrstvo pojasnjuje, da za uporabo vadišča Poček, ki ga upravlja, Občini Postojna ne plačuje uporabnine. Z občino je marca 2004 sklenilo dogovor o uskladitvi interesov pri uporabi in upravljanju vojaške infrastrukture na tem območju, ki ga tudi uresničuje, zagotavljajo na ministrstvu.

K temeljnemu dogovoru je bilo po njihovih navedbah z občino podpisanih že pet dodatkov, namenjenih čim tesnejšemu usklajevanju in upoštevanju obojestranskih interesov pri uporabi in upravljanju vojaške infrastrukture na območju občine.

Slovenska vojska je leta 2013 zagotovila 75.000 evrov za sofinanciranje ureditve vodovoda in kanalizacije v Prestranku. Občina Postojna je bila tudi edina občina, ki je leta 2013 prejela denar za sofinanciranje lokalne javne infrastrukture. Leta 2014 pa so z občino nadaljevali pogovore o nadaljnjem uresničevanju dogovora.

Obseg sredstev v naslednjih dveh letih je po navajanju ministrstva odvisen od rebalansa proračuna, ki ministrstvu dodatno zmanjšuje proračunska sredstva, ter od uresničevanja dogovorov s preostalimi občinami, s katerimi so sklenjeni podobni dogovori o medsebojnem sodelovanju.

Ključna je komunikacija med občino in ministrstvom

Župan občine Postojna Igor Marentič je povedal, da so z namenom, da bi učinkovito spremljali izvajanje sporazuma glede uporabe poligona Poček in da bi vsebinsko zajemali čim širši krog zainteresiranih javnosti, konec novembra na občini ustanovili posebno posvetovalno telo, ki spremlja delo ožje koordinacijske skupine. Posvetovalna skupina se je sestala 19. decembra in se seznanila z novo ožjo koordinacijsko skupino.

Po navajanju Marentiča se je koordinacijska skupina občine, ki operativno obravnava vprašanje usklajevanja sporazuma glede uporabe vadbišča, s predstavniki ministrstva sestala 22. decembra. Na prvi koordinaciji, ki je bila predvsem seznanitvene narave, so med drugim določili pogostost sestajanja, je pojasnil župan.

Koordinatorji so po njegovih besedah soglašali, da je komunikacija med občino in ministrstvom ključna v nadaljevanju izvajanja sporazuma, zato bodo srečanja vsaj na dva meseca oziroma po potrebi, vsako četrtletje pa bo tudi sestanek med ministrom in županom, je še dejal Marentič.

STA


Najbolj brano