Prenovljen hotel bo prinesel 40 delovnih mest

Prvi mož Postojnske jame Marjan Batagelj je iztekajoče se poslovno leto ocenil kot “izjemno”, kar se kaže tako v obisku kot v rezultatih, ki omogočajo tudi intenzivno vlaganje. Prihodnje leto bodo pri Postojnski jami zaključili eno največjih naložb v zadnjem obdobju, med pet in šest milijonov evrov vredno prenovo hotela Jama.

Marjan Batagelj odprtje hotela Jama napoveduje pozno 
spomladi ali v začetku poletja. Foto: Leo Caharija
Marjan Batagelj odprtje hotela Jama napoveduje pozno spomladi ali v začetku poletja. Foto: Leo Caharija

POSTOJNA > Število obiskovalcev vseh turističnih točk v upravljanju družbe Postojnska jama se počasi približuje milijonu, od tega je Postojnsko jamo obiskalo blizu 670.000 gostov, kar je osem odstotkov več kot lansko leto. Vzpodbudno je, da so po letih padanja v Postojnski jami spet zabeležili rast italijanskih gostov.

Preobrat je morda tudi posledica promocije na svetovni razstavi EXPO v Milanu. “EXPO je bila dobra priložnost, tudi zaradi tega, ker je Italija za nas najpomembnejši trg. Če delež italijanskih gostov ni zaradi EXPA rasel že letos, potem bo zagotovo naslednje leto,” je poudaril Batagelj in dodal, da bi si nedvomno želel sodelovanja Postojnske jame tudi na EXPO leta 2020 v Dubaju. Če nisi na EXPO, nisi del tega sveta, je pripomnil.

V absolutnih številkah je letos poleg italijanskih najbolj zraslo število obiskovalcev iz Južne Koreje, Izraela, Tajvana, ZDA in Francije, 65 odstotkov gostov je iz Evrope, 23 odstotkov pa iz Daljnega vzhoda.

Kriza v Evropi že vpliva na daljne trge

A Batagelj ugotavlja, da nemiri v Evropi, begunska kriza, teroristični napadi že vplivajo prav na trge Daljnega vzhoda. “Japonska je že odsvetovala potovanja v Evropo. Če bo negotovost trajala, ne bo dobro vplivala na obisk. A smo na to pripravljeni. Osredotočili se bomo na bližnje trge.”

Postojnska jama bo letošnje leto sicer zaključila z 18 milijonov evrov prihodkov in 3,5 milijona evrov čistega dobička. Od leta 2010, ko se je spremenilo lastništvo družbe, je trend v vzponu. Letos je za različne naložbe namenila dobra dva milijona evrov lastnih sredstev in milijon iz koncesijske dajatve, ki jo država vrača nazaj v jamo (prenova sprejemne dvorane ob vhodu v jamo in perona, mostu na Velikem domu, vhoda v Vivarij, postavitev razstavnega paviljona EXPO ...). Dobrim rezultatom sledi tudi povečevanje števila zaposlenih, ki jih je trenutno povprečno 168.

Med kongresnimi destinacijami tudi Postojna

Tem naj bi se po zaslugi prenove hotela Jama, ki je že v polnem teku, prihodnje leto pridružilo še okrog 40 novih. V obnovljenem hotelu (brez depandanse) bo 80 sob in tri kongresne dvorane, ki bodo skupaj sprejele do 500 udeležencev, medtem ko Jamski dvorec že zdaj sprejme okrog 800 ljudi. “Mislim, da bomo z vstopom na trg kongresne dejavnosti v slovenski prostor vnesli nekaj svežine,” se razvoja te dejavnosti nadeja Batagelj.

Prihodnje leto napoveduje tudi nova vlaganja v Predjami in začetek ureditve promenade slavnih, ki jo bodo zaključili do leta 2018, ko bodo v Postojnski jami obeležili 200-letnico od za razvoj turizma prelomnega odkritja notranjih delov jame.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano