Prelet v obliki enakostraničnega trikotnika

Trije piloti jadralnih letal iz Aerokluba Postojna so se z izrednim športnim dosežkom zapisali v zgodovino aerokluba. Vsem trem je istega dne uspel prelet dolžine nad 500 kilometri v obliki trikotnika, ki je ena najtežjih disciplin.

Boštjan Rudolf je na pot odletel prvi in jo tudi v celoti uspešno 
opravil.  Foto: Aeroklub Postojna
Boštjan Rudolf je na pot odletel prvi in jo tudi v celoti uspešno opravil.  Foto: Aeroklub Postojna

POSTOJNA > Jadralni piloti Aerokluba Postojna so že dalj časa načrtovali izvedbo najtežjih disciplin v preletih z jadralnimi letali. Ena takšnih je tudi prelet v obliki enakostraničnega trikotnika, saj trikotnik, denimo v skupni izmeri 500 kilometrov in več, pokrije široko geografsko območje, na katerem je vreme lahko zelo spremenljivo. “Napovedati meteorološko dogajanje in prelet prilagoditi vremenskim razmeram pa je odraz dobro pripravljenega in veščega pilota,” pravi Sandi Kavalič, eden od trojice postojnskih pilotov, ki so z dvema letaloma DG-101G in enim DG-300 nekdanjega slovenskega proizvajalca letal Elan prejšnji mesec preleteli vsak po 500 kilometrov.

Podvig je popolnoma uspel Boštjanu Rudolfu, ki je edini preletel najavljeno nalogo Postojna-Lienz-Maribor-Postojna. Z dobrim izkoriščanjem najboljših vzgornikov, ki so “motor” jadralnega letala, in termičnim dviganjem je Rudolf že na začetku poleta prehitel kolega, vreme pa mu je šlo najbolj na roko tudi v nadaljevanju.

Ko so se iz prve obratne točke v avstrijskem Lienzu obrnili nazaj proti Mariboru, sta se namreč Kavalič in Miha Premrl, ki sta zaostajala, zaradi slabih pogojev za dviganje odločila za prekinitev napovedane naloge, sicer po tej poti najverjetneje ne bi prispela do Postojne. Obrnila sta se proti zahodu ter let nadaljevala do Gemone v Italiji in nato nazaj preko Ajdovščine do Postojne. Premrl je tako odletel skupno 588 kilometrov, Kavalič 562.

Rudolf pa je uspešno zaključil napovedano nalogo, tako imenovani FAI (Svetovna zveza za športno letenje) trikotnik v dolžini 512 kilometrov in skupno preletel razdaljo v dolžini 568 kilometrov.

Takšni preleti so stopnica naprej v karieri vsakega jadralnega pilota. 500 kilometrov dolg prelet je že tako velik, da z njim dokažeš, da res nekaj znaš. Tudi izkušnje veliko štejejo,” nam je povedal Rudolf, ki so mu letalski podvigi, čeprav zahtevni in zaradi sprememb vremena lahko tudi nekoliko tvegani, velik izziv in veselje. Takšna oddaljitev od matičnega letališča po njegovih besedah poleg tehničnega znanja zahteva tudi dobro psihično pripravljenost in zbranost, saj let traja do sedem ur. V letalu morajo biti zato pripravljeni malica in obilo vode, razni pripomočki za navigacijo, kot so letalske karte in zemljevidi, pa tudi fotoaparat in mobitel.

Kavalič dodaja, da je uspeh dobra popotnica za prihajajočo sezono tekmovanj tako v hitrostih preletov kot v preletenih razdaljah. “Vtisi ob prelepih razgledih na Alpe, jezera in pokrajine kot tudi izkušnje, nabrane na tovrstnih preletih, pa bodo bogatile znanje in navdihovale tako klubske kolege kot bodoče in mlade pilote jadralnih letal.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano