Prekop je preusmeril vodo

Napovedanih obilnih padavin v noči na četrtek in ves včerajšnji dan na srečo ni bilo, kar je precej izboljšalo razmere na Zgornji Pivki. Z olajšanjem pa so domačini dočakali izkop kilometer dolgega prekopa, po katerem je glavni vodni vir, ki je zalival Bač, odtekal mimo vasi v kraško polje. Včeraj so si prebivalci Bača po večdnevnih poplavah in vodni stihiji vendarle nekoliko oddahnili.

Kilometer dolg  prekop je glavni vodni vir preusmeril  mimo Bača na kraško polje in rešil vas pred nadaljnjim poplavljanjem Foto: Gregor Kovačič
Kilometer dolg prekop je glavni vodni vir preusmeril mimo Bača na kraško polje in rešil vas pred nadaljnjim poplavljanjem Foto: Gregor Kovačič

BAČ > Kot nam je povedal Rado Fabec, namestnik poveljnika bistriškega občinskega štaba Civilne zaščite, zadolžen za vodne razmere, so v sredo popoldne v nekaj urah strojno prekopali kilometer dolg kanal. Vanj so usmerili vodo iz glavnega vira, ki je na vzhodnem obrobju Bača letos že drugič privrel na plan, nekaj dni namakal glavno vaško ulico ter se razlil po kleteh in pritličnih prostorih.

Iz načrta pod bagre

Izgradnjo prekopa so po februarskih izkušnjah sicer načrtovali že v letošnjem letu, a se zaradi pomanjkanja denarja ta načrti ni izvedel. Fabec je tudi povedal, da je bistriški župan Emil Rojc odobril izkop tega očitno zelo pomembnega prekopa, sicer bi vas še vedno “plavala”.

Včeraj popoldne je voda še tu pa tam tekla po glavni vaški ulici, gasilci pa so morali še vedno črpati vodo iz več objektov na Baču, pa tudi v sosednjih Koritnicah. V obeh vaseh namreč podtalnica iz kraškega podzemlja še vedno prodira navzgor.

“Vodostaj na Baču se je v noči na četrtek nekoliko dvignil, ni pa ogrozil novih objektov. Gasilske enote PGD Knežak in Bač dežurajo ves dan in zagotavljajo črpanje vode iz poplavljenih hiš,” je včeraj javnosti sporočil poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Janko Slavec.

Dve cesti še zaprti

Kljub izboljšanju stanja na poplavljenem območju pa sta bili včeraj še vedno zaprti lokalni cesti Knežak-Bač in Knežak-Koritnice. Cesta iz Knežaka na Bač bo zagotovo zaprta še nekaj dni, saj jo je jezero med obema vasema na najnižji točki povsem zalilo. Do Bača in Koritnic je bilo včeraj moč priti preko Zagorja in Kalca.

TOMO ŠAJN


Najbolj brano