Preiskana trupla brez okužbe

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je letos zaradi suma na bolezen modrikastega jezika (BT) poslala v preiskave trupla treh poginulih živali in rezultati vseh treh so bili negativni.

Veterinarska uprava je zaradi suma bolezni modrikastega 
jezika poslala v preiskave trupla treh poginulih živali, a pri 
vseh je bil izid negativen.  Foto: Marica Uršič Zupan
Veterinarska uprava je zaradi suma bolezni modrikastega jezika poslala v preiskave trupla treh poginulih živali, a pri vseh je bil izid negativen.  Foto: Marica Uršič Zupan

LJUBLJANA > Na opozorila kraških in brkinskih rejcev drobnice, da po cepljenju živali proti bolezni modrikastega jezika opažajo več poginov kot v enakem obdobju v preteklih letih, smo Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin vprašali, ali ima cepivo možne takšne stranske učinke. Teh domnev niso potrdili, odgovorili so le, da se lahko, kot navaja proizvajalec v Sloveniji uporabljenega cepiva, “po cepljenju na mestu dajanja cepiva pojavi prehodna manjša lokalizirana oteklina, ki hitro izgine. Do 24 ur po cepljenju je možen pojav prehodnega povišanja telesne temperature, ki navadno ne preseže 1,1 stopinje Celzija.”

O povečanem številu poginov drobnice in goveda v obdobju, ko se je izvajalo cepljenje, niso prejeli informacij ne od rejcev ne od veterinarjev.

So pa letos zaradi suma na bolezen modrikastega jezika že poslali na preiskave trupla treh poginulih živali, a “rezultati vseh treh preiskav so bili negativni,” navajajo v upravi.

Na vprašanje, ali so se povezali s pristojno veterinarsko upravo iz Hrvaške, kjer naj bi se po navedbah rejcev iz Brkinov in z Bistriškega pogini in abortusi, domnevno povezani s cepljenjem, pojavili že v preteklih letih, pa so zapisali, da so na Hrvaškem za cepljenje proti bolezni modrikastega jezika uporabljali druga cepiva kot v Sloveniji. Podatkov o poginih v drugih državah pa nimajo, so še sporočili.

MUZ


Najbolj brano