Prehitri za hudiča

Drugi X-tek Dimnice po hudičevi prekajevalnici je privabil še enkrat več ljudi kot prva izvedba. Obvezna oprema: čelada, svetilka in dodatna pazljivost zaradi drseče podlage.

Tek skozi jamo za tekače predstavlja precejšen izziv, saj je 
vidljivost slaba in podlaga drseča, del obvezne opreme sta 
tako čelada in čelna svetilka.
Tek skozi jamo za tekače predstavlja precejšen izziv, saj je vidljivost slaba in podlaga drseča, del obvezne opreme sta tako čelada in čelna svetilka.  

SLIVJE > “Sem smo zahajali že kot otroci, pred 30 leti so v jami celo prirejali plese,” pove domačin in navdušeni tekač Franko Šiškovič iz domačega Turističnega društva Dimnice Slivje. No, danes se po Diminicah tudi teče. “Ob tej priložnosti lahko domačini prodajo svoje izdelke, hkrati pa tek služi kot promocija naše vasi,” meni Šiškovič.

Jama Dimnice je ime dobila po dimu, ki se vali iz nje. Po ljudski legendi naj bi hudič prekajeval meso. A včeraj je očitno počival, saj ni ujel nobenega tekača in tekačice. Takoj na začetku so se tekači spustili v jamo, naredili krog v njej, jamski del je bil skupaj dolg približno 1400 metrov. Sledil je vzpon na površje in še dodatnih 2600 metrov po poteh okrog vasi.

Podvojili so udeležbo

Gre za prvi tek skozi kraško podzemlje v Sloveniji, ki se je v dveh letih dobro prijel - letos se ga je udeležilo približno 150 tekačev in tekačic.

“Veseli in presenečeni smo nad odzivom. Zanimanje pomeni, da so ljudje pokazali občutljivost glede onesnaženosti podzemlja. Poleg tega pa to ni le tek, ampak gre za posebno doživetje,” meni Venčeslav Japelj, pobudnik in duša podzemnega teka. Od vsake startnine, ki je znašla deset evrov, je bil en evro namenjen čiščenju podzemnega sveta.

Jama v soju luči

Zato ni čudno, da se je teka udeležilo tudi veliko italijansko govorečih tekačev, tudi zakonca Viviana in Maurizio Glavina: “Že drugič sva prišla sem. Zelo lepa proga. Najbolj nama je bila všeč prav jama, saj je bila krasno osvetljena s svečami. Čudovito je bilo.”

Nad izkušnjo ni ostal ravnodušen nihče, tudi Slavko Samotorčan je tek pohvalil: ”Idealno sonce, idealen zrak, čudovita jama, perfektno. Najlepši je bil seveda jamski del.”

Kdo bo postal kralj jamskega teka, bo znano 29. novembra, ko bo v Briški jami potekal drugi del jamske kombinacije. Tokrat pa so bile med dekleti najhitrejše Nicol Guidolin,Lara Sartor in Loreta Kmet, med fanti pa Alessandro Morassi, Anej Likar in Federico Gerin.

Dogodek X-tek Dimnice 2015 so v sodelovanju s Krajevno skupnostjo in Agrarno skupnostjo Slivje ter pod pokroviteljstvom Občine Hrpelje-Kozina organizirali Jamarsko društvo Dimnice Koper, Športno društvo Kraški tekači Sežana, Turistično društvo Dimnice Slivje, Športna zveza Občine Hrpelje-Kozina in spletni portal Ljudstvo tekačev.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano