Prednost bodo imeli projekti, ki bodo nastali med ljudmi

Lokalna akcijska skupina (LAS) Krasa in Brkinov bo jutri pripravila prvo od štirih delavnic, na katerih bo društvom, podjetnikom, kmetom in drugim predstavila nov evropski program - CLLD.

Pod okriljem LAS Krasa in Brkinov so v Čičariji obnovili nekaj vruj - na fotografiji je ta poseben vodni vir pri Golcu.
 Foto: Lea Kalc Furlanič
Pod okriljem LAS Krasa in Brkinov so v Čičariji obnovili nekaj vruj - na fotografiji je ta poseben vodni vir pri Golcu.  Foto: Lea Kalc Furlanič

HRPELJE >CLLD je nov program EU oziroma, točneje, nov pristop za obdobje 2014-2020. Kot pojasnjuje Andrej Samec, administrator LAS Krasa in Brkinov, je bistvo CLLD lokalni razvoj, ki ga vodi skupnost. V marsičem je podoben dosedanjemu programu LEADER in ker so bili pri projektih iz tega programa Kraševci in Brkinci uspešni, se Samec nadeja, da bodo tudi pri novem. CLLD bo sledil glavnim smernicam novega programskega obdobja EU: ustvarjanje novih delovnih mest, varstvo okolja, ohranjanje narave, vključevanje ranljivih skupin in žensk.

Poleg tega bodo morali prijavljeni projekti slediti tudi lokalni strategiji, ki pravkar nastaja. Zato bo jutrišnja delavnica - začela se bo ob 17. uri v sejni sobi hrpeljsko-kozinske občine - namenjena tudi zbiranju predlogov za pripravo nove strategije.

Da bi si prijavitelji, zlasti novi, lažje ustvarili sliko o tem, s čim lahko kandidirajo, jim bodo uvodoma predstavili tudi že izpeljane projekte v okviru programa LEADER. “Teh je bilo v programskem obdobju 2007-2013 kar 32,” je povedal Samec. Vsi razen enega so že zaključeni. V hrpeljsko-kozinski občini so v sklopu tega programa obnovili več vruj in kolesarskih poti na območju Čičarije (v sklopu dveh programov Odkrivamo Čičarijo), uredili dve vaški otroški igrišči, v sežanski občini so postavili turistične informativne table v vseh krajevnih skupnostih.

Kot pravi predsednica LAS Krasa in Brkinov Milena Štolfa, je prva delavnica namenjena samostojnim podjetnikom, društvom, kmetom, dopolnilnim dejavnostim in drugim zainteresiranim posameznikom z območja občine Hrpelje-Kozina. Sledile bodo še tri, za območje divaške, sežanske in komenske občine. MUZ


Najbolj brano