Prave kraške dobrote so podcenjene

Dolenja vas je bogatejša za še enega ponudnika. Lokal Gostilnica na prepihu ponuja nekoliko drugačno turistično ponudbo.

Za zdaj je nabor izdelkov skromen. Že septembra pa bo mogoče v Dolenji vasi dobro založena trgovinica s kraškimi dobrotami. Foto: Petra Mezinec
Za zdaj je nabor izdelkov skromen. Že septembra pa bo mogoče v Dolenji vasi dobro založena trgovinica s kraškimi dobrotami. Foto: Petra Mezinec

DOLENJA VAS > Pred slabim mesecem je Matjaž Martinšek od domačina Evgena Gerželja prevzel v najem del kmetje. “V vasi že imamo eno gostilno, ki je odlična, in gotovo nismo njihova konkurenca, saj želimo gostom ponuditi drugačno ponudbo,” prične pripovedovati zgodbo o bistvu lokala Gostilnice na prepihu.

Osrednji prostor Gostilnice na prepihu v Dolenji vasi je namenjen tudi razstavam. Pred dobim tednom so tako gostili prvi ex-tempore, ki se ga je udeležilo 17 ljubiteljskih umetnikov.”Trenutno pri nas sicer razstavlja Janez Ovsec, vendar si vedno znova želimo predstaviti tudi nove ustvarjalce,” pojasni Matjaž Martinšek.

Malo, a kvalitetno

V enem letu bi si želeli ponuditi osemdeset odstotkov lokalne hrane. “Poudarjam, ne gre za samooskrbo, saj sam nisem kmet, ampak si želimo predvsem zmanjšati pot od pridelovalca do krožnika,” pravi Martinšek.

Slaba stran take ponudbe je nekoliko višja cena. “Prepričan sem, da Kras svoje izdelke prenizko vrednoti. Drugje znajo svojo kulturo veliko bolje in višje tržiti,” pojasni Martinšek.

Pri njih, za zdaj so odprti ob petkih in med vikendi, lahko gost tako naroči enolončnico, narezke in sladice, ponudbo pa širijo s kraškimi jedmi. Na prvem mestu je kvaliteta. “Tu lahko gostje okusijo in kupijo sir pridelovalcev z Vremščice, mesnine dobivamo z bližnje kmetije, prav tako si prizadevamo za kar se da kakovostno hrano,” pojasni Martinšek, ki sicer prihaja iz okolice Postojne.

Jeseni trgovinica

Upa, da bo že septembra odprl majhno trgovinico, v kateri bo prodajal domače izdelke. “Že zdaj je mogoče tu kupiti med, sir, mesnine in vino lokalnih pridelovalcev, rad pa bi še razširil ponudbo,” pove o zamisli, ki bi, če bi se udejanjila, postala prva trgovina z lokalnimi kraškimi dobrotami na enem mestu. Seveda si želi nabor izdelkov še razširiti.

V Dolenji vasi je po njegovem mnenju veliko možnosti za razvoj turizma: “Najprej zaradi bližine avtoceste. Poleg tega so v vasi že prenočišča, delujoč mlin, pridelovalci mesnin, medu in ostalih pridelkov.” Prihodnost sodelovanja vidi predvsem v ustanovitvi zadruge, ki bi skrbela za produkte, prodajo in seveda promocijo samega kraja.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano