Pouk po novem, prevoz pa ne

Pouk v vsaj treh osnovnih šolah v bistriški občini se v novem šolskem letu ne bo več pričel ob 8. uri, pač 25 minut prej oziroma 20 minut pozneje. Bistriška občina je namreč pripravila nov vozni urnik šolskih avtobusov, ki se mu šole prilagajajo z zamikom šolskega urnika. A septembra bodo avtobusi v šolo in iz nje vozili še po starem, prve šolske ure pa se bodo začele po novih urnikih, zato utegne ponekod priti tudi do zmede.

V OŠ Antona Žnideršiča (na fotografiji) in Dragotina Ketteja 
bodo pouk začeli ob 8.20 uri, v OŠ Podgrad pa ob 7.35 uri.  Foto: Lori Ferko
V OŠ Antona Žnideršiča (na fotografiji) in Dragotina Ketteja bodo pouk začeli ob 8.20 uri, v OŠ Podgrad pa ob 7.35 uri.  Foto: Lori Ferko

ILIRSKA BISTRICA > Da bi optimizirala šolske prevoze in s tem znižala stroške, je bistriška občina pripravila nov načrt voznih redov šolskih avtobusov. Načrt optimizacije je naročila podjetju Sledenje, kjer so pripravo tudi potrdili. A kljub novemu načrtu voznih redov, s katerim naj avtobusi na dan po precej razvejani in drugi največji slovenski občini prevozili približno 50 kilometrov manj, bodo avtobusi otroke še septembra v šolo in iz šole otroke vozili še po starem voznem redu.

Občina menda nove pogodbe z izvajalcem avtobusnih prevozov še ni podpisala. Vsaj pri podjetju Arriva Dolenjska in Primorska, ki je otroke v občini k pouku prevažalo do konca minulega šolskega leta, so zatrdili, da se jim je pogodba z občino iztekla konec junija, prijavili so se na nov razpis, a novega izvajalca občina še ni izbrala.

Začetek pouka ne več ob 8. uri

Po novem voznem redu naj bi tako avtobusi začeli v šole voziti šele z oktobrom. Šole pa bodo medtem že septembra pričele začetek pouka izvajati po novih šolskih urnikih, ki so jih sprejele že poleti. Zaradi tega pa utegne po šolah ob začetku in koncu pouka nastati tudi nekaj kaosa, ki pa naj bi mu šolniki pogledali skozi prste.

Šole so se sicer vsaka po svoje odločile, kako bodo šolske urnike prilagodile prevozom. Premikanje urnika sicer zakonsko ni sporno, saj pristojno ministrstvo zahteva le, da se pouk ne sme pričeti pred 7.30 uro.

Na obeh bistriških osnovnih šolah bodo tako pouk v novem šolskem letu začeli ob 8.20 (do sedaj ob 8. uri). Karmen Šepec, ravnateljica osnovne šole Antona Žnideršiča, kjer imajo 65 odstotkov vozačev, sicer pravi, da k premiku urnika ni botroval le nov urnik prevozov. “O tem smo se odločali že pred dvema letoma, ob navodilih, da se pouk in druge dejavnosti ne smejo pričeti pred 7.30 uro in tako predur nismo mogli več izvajati. Selile so se na čas po pouku, kar je teže, ker so učenci že utrujeni, nov urnik prevozov pa bo usklajen s poznejšim začetkom. A bo poznejši začetek šele sedaj usklajen s prevozom,” je pojasnila Šepčeva.

Dokler bodo avtobusi vozili še po starem, pričakujejo na šoli težave. “A se bomo znašli, morda zaprosili starše za prevoz, uskladili varstvo,” je pojasnila Šepčeva.

Tudi na OŠ Dragotina Ketteja se potreba po premiku urnika nakazuje že dve leti in tudi na tej šoli bodo pouk po novem začeli ob 8.20 uri, je povedala ravnateljica Ester Juriševič. “Veliko število dejavnosti se je namreč do sedaj izvajalo zjutraj, pred prvo šolsko uro, težave pa so bile tudi, ker se je vožnja učencev po šolah zjutraj zaključevala prav v Dragotinu Ketteju in so učenci tudi zamujali,” je vzroke za premik opisala ravnateljica.

Starši slabo seznanjeni

Nekoliko drugače so se za premik šolskega urnika odločili na podgrajski osnovni šoli Rudolfa Ukoviča, kjer se bo pouk z novim šolskim letom začel prej, torej ob 7.35 uri. “Z novim voznim redom se nam sedma šolska ura po starem urniku, v kateri smo izvajali izbirne predmete, nikakor ne bi izšla, ker je prestavljen vozni red za odhod domov. Učenci vozači - teh je dve tretjini - bi morali predčasno od pouka. Tako predure, ki je bila do sedaj med 7.30 in 8. uro, sedaj ne bo več, na čas po pouku se prelagajo tudi interesne dejavnosti,” je pojasnil ravnatelj podgrajske šole Milan Dekleva.

Z novim voznim redov avtobusov sicer v Podgradu niso najbolj zadovoljni, saj Dekleva poudarja, da bodo učenci štirih vasi prikrajšani za en odvoz domov, otroci vasi Loče pa bodo morali v šolo že ob 6.40 uri, iz nje pa ob 15.27. “Na vozni red pravzaprav nismo imeli vpliva. Smo za to, da se racionalizacija pripravi, a je čudno, ker je stranka, v kateri je župan, zbirala podpise za ohranitev javnega šolstva, pri nas so od tega ohranili edino 40 let staro stavbo,” je mnenja ravnatelj.

Da bi bili tako z novimi urniki šol kot prevozov bolje seznanjeni, menijo tudi starši šolskih otrok. Oče učencev iz Podbež, ki ni želel biti imenovan, je namreč poudaril, da bi informacije do staršev lahko prišle prej in ne le po spletnih straneh. Pa tudi, da bi jih s tem lahko seznanila tudi občina.

TINA M. VALENČIČ


Najbolj brano