Poučili se bodo o pastirskih igrah

V Parku Škocjanske jame so tudi letos pripravili niz petih delavnic, s katerimi želijo popestriti in nadgraditi ponudbo v njihovih muzejskih zbirkah. Do konca avgusta se bodo tako zvrstile še štiri etnološke delavnice, ta četrtek na temo pastirskih iger.

V Parku Škocjanske jame že nekaj poletih obujajo tradicijo 
pastirskih iger.  Foto: Bogdan Macarol
V Parku Škocjanske jame že nekaj poletih obujajo tradicijo pastirskih iger.  Foto: Bogdan Macarol

ŠKOCJAN > Kot vsako leto tudi tokrat pri oblikovanju delavnic sodelujejo redni in sezonski sodelavci Parka Škocjanske jame s svojimi veščinami in znanji, ki so uglašena na tematike parka in zbirk.

Ta četrtek bodo tako pripravili že drugo v nizu delavnic, ki bo na temo pastirskih iger potekala med 13. in 16. uro pred Jakopinovim skednjem v Škocjanu.

Kraški pastirji so bili največkrat šoloobvezni otroci, ki so si s pašo služili vsakdanji kruh.

Med pasenjem živine so se kratkočasili z igrami, ki so bile praviloma tekmovalne in prepletene s pastirskimi šegami in navadami. Prav v teh se bodo na delavnici, ki jo bo vodil Borut Kokalj, preizkusili udeleženci delavnice.

Avgusta bodo sledile še tri delavnice: Marjaliza Fajdiga bo 10. avgusta udeležence seznanjala s procesom od zrna do kruha, Marjeta Malešič deset dni kasneje s polstenjem, 30. avgusta Urška Čehovin s Pokalco.

TMV


Najbolj brano