Potok Posrtvica bo kmalu umirjen

V Brcah pri Ilirski Bistrici občina obnavlja most in del struge potoka Posrtvica. Ta je večkrat poplavljal, zaradi česar je nastalo veliko škode na bližnjih stavbah in v dolini Posrtev. Gradbenim delom navkljub je promet neoviran, saj so ga speljali na obvoz.

V bližini Brc, na delu ceste, ki iz Rečice oziroma Ilirske Bistrice pelje v Brkine, obnavljajo most in regulirajo del rečne struge 
potoka Posrtev. Ta   ob večjih deževjih poplavlja, čemur je doslej botroval tudi tehnično slabo zasnovan stari most. Foto: Lea Kalc Furlanič
V bližini Brc, na delu ceste, ki iz Rečice oziroma Ilirske Bistrice pelje v Brkine, obnavljajo most in regulirajo del rečne struge potoka Posrtev. Ta ob večjih deževjih poplavlja, čemur je doslej botroval tudi tehnično slabo zasnovan stari most. Foto: Lea Kalc Furlanič

BRCE PRI ILIRSKI BISTRICI > V Brcah, pred domačijo Bubec, obnavljajo most čez potok Posrtvica. Ta vodotok je v preteklosti večkrat poplavil okoliško območje, saj je ob večjih nalivih most predstavljal ozko grlo. “Zaradi sredinskega opornika se pretočni profil zmanjša, kar je toliko bolj izrazito ob visokih vodah, ko vodotok prinaša vejevje, kar dodatno ovira pretok vode,” so razloge za obnovo utemeljili v ilirskobistriški občinski upravi.

Nov most bo širši

Stari most je bil širok pet metrov, kar je oteževalo dvosmerni promet, zato so se odločili, da ga bodo porušili in ga nadomestili z novim. Ta bo armiranobetonski in širok od sedem do osem metrov. “Potrebno je tudi regulirati strugo, saj obstoječa ne prevaja ustreznih pretokov, širina regulirane struge bo po novem pet metrov, nakloni bodo ustrezali vsem merilom,” so še navedli na občini. Tako bodo regulirali 144 metrov struge nad mostom in 225 pod mostom. Brežine bodo zaščitili z naloženim kamenjem, dno struge pa v območju mostu tlakovali.

Četrt milijona evrov

Načrt je izdelalo podjetje Krasinvest iz Sežane, dela pa izvaja podjetje Stopar PGM iz Ajdovščine.

Za podrobnosti o projektu smo se obrnili tako na upravo kot na župana Občine Ilirska Bistrica Emila Rojca, saj nas je zanimalo, kolikšna je ta investicija in kako bo občina zagotovila denar. Župan je vztrajal, da s Primorskimi Novicami ne želi komunicirati, zato smo podatke poiskali po neuradni poti. Izbrskali smo, da naj bi občina ta dela opravila kot vzdrževalna dela v javno korist, čeprav v začetku projektne dokumentacije piše, da gre za odstranitev starega mostu, gradnjo novega in spremembo namembnosti.

Naložba bo predvidoma stala od 250 do 300 tisoč evrov, občina jo bo plačala z denarjem, ki ga je država po razpisu v januarju namenila občinam v protipoplavne namene. Čas za črpanje tega državnega denarja pa je kratek, saj naj bi dela zaključili do konca oktobra.

“O sanaciji mostu pri naši domačiji se govori že vsaj desetletje, saj gre za pomembno prometno povezavo med Ilirsko Bistrico in Brkini,” sta povedala lastnika domačije Bubec Feliks in Florjan Peternelj. Ker so speljali nedomestno cesto tik ob starem mostu, v času gradbenih del promet ni oviran.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano