Pot v šolo bo varnejša

Bistriška občina je v okviru projekta Varna pot v šolo, s katerim namerava urediti promet na območju OŠ Dragotina Ketteja, zdravstvenega doma in lekarne, začela urejati avtobusno postajališče in obračališče za šolarje ob Domu na Vidmu. Za dela bo odštela približno 165.000 evrov.

Ob Domu na Vidmu urejajo obračališča in postajališče za 
šolske avtobuse. Foto: Tina M. Valenčič
Ob Domu na Vidmu urejajo obračališča in postajališče za šolske avtobuse. Foto: Tina M. Valenčič

ILIRSKA BISTRICA > Zaradi prometnega kaosa, ki nastaja predvsem ob šolskih dneh pred začetkom pouka, zaradi pomanjkanja parkirnih mest v tem delu mesta in tudi zaradi večje varnosti se je bistriška občina lotila urejanja prometa ob trnovski osnovni šoli, zdravstvenem domu in lučaj oddaljeni lekarni.

Prometni kaos

Znano je, da je omenjeno območje eno bolj prometno obremenjenih v mestu. Predvsem zjutraj, ko starši ali avtobusi pripeljejo v šolo otroke, enako pa je tudi ob koncu pouka. Tako na ozko ulico, ki je priključena na glavno prometno povezavo skozi občino, zavijajo delavci zdravstvenega doma in šole, obiskovalci zdravstvenega doma, starši šolskih otrok in avtobusi s šolarji, poleg tega pa je ulica glavna intervencijska pot za reševalce.

Poleg teh se v promet vključujejo še obiskovalci lekarne, stanovalci dveh blokov ter obiskovalci Doma na Vidmu.

Za celovito ureditev kar tričetrt milijona

Naložbo v prometno ureditev v omenjenem trikotniku, ki naj bi veljala približno 730.000 evrov, naj bi izpeljali v letošnjem in prihodnjem letu.

Letos so se pričela dela ob Domu na Vidmu, kjer tačas urejajo avtobusno obračališče in postajališče za šolske avtobuse. Na obračališču bodo lahko sočasno ustavili trije avtobusi. Da pa bi otrokom zagotovili večjo varnost, bodo od avtobusnega obračališča do bližnje šole uredili tudi pešpot.

Prometni otok

Za večjo varnost šolarjev naj bi poskrbeli tudi na državni cesti. Ob izhodu iz šole na glavno cesto se nahaja prehod za pešce, ki naj bi ga ustrezno osvetlili in zavarovali s prometnim otokom. Ta naj bi, tako kot tisti, ki so ga že pred časom postavili v vasi Drskovče pri Pivki, primoral voznike, da zmanjšajo hitrost in tako povečal njihovo pozornost.

S projektom naj bi občina nadaljevala v prihodnjem letu, ko se bo lotila gradnje igrišča in parkirišča za Domom na Vidmu.

V zadnji fazi projekta pa namerava občina urediti še parkirišče bistriškega zdravstvenega doma, nov priključek na Gregorčičevo cesto ob zdravstvenem domu ter prometne površine ob lekarni.

TINA M. VALENČIČ


Najbolj brano