Postojnsko poslovalnico Lekarne Ljubljana naj bi odprli najpozneje aprila

Direktor Lekarne Ljubljana Marjan Sedej pričakuje, da bo ministrstvo za zdravje po zadnji odločitvi upravnega sodišča čim prej izdalo odločbo o verifikaciji postojnske podružnice lekarne. Ocenjuje, da bi lahko poslovalnico v Postojni odprli še ta mesec oziroma najpozneje aprila.

Marjan Sedej Foto: Barbara Reya/Finance
Marjan Sedej Foto: Barbara Reya/Finance

POSTOJNA, LJUBLJANA > Marjan Sedej je na današnji novinarski konferenci izrazil zadovoljstvo s sodbo upravnega sodišča, ki je ponovno razsodilo v prid Lekarne Ljubljana in ministrstvu za zdravje naložilo verifikacijo podružnice lekarne v Postojni. Sedej pričakuje, da bo zdaj “vendarle prevladala normalna stopnja medsebojnega zaupanja” in se bodo postopki verifikacije v čim krajšem času končali, saj ni nobenega razloga, da bi ministrstvo s tem še zavlačevalo.

Sedej: Ne gre za polprivatni projekt

Direktorja Lekarne Ljubljana veseli, da jim je dalo sodišče prav, saj gre po njegovih besedah v primeru odprtja poslovalnice v Postojni za izboljšanje dostopa do zdravil in višjo raven oskrbe prebivalstva. Zavrnil je očitke, da gre pri postojnski podružnici za “polprivatni projekt” in komercializacijo lekarniške dejavnosti.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je v torek dejala, da se pravni zastopniki Lekarne Ljubljana in ministrstva pogovarjajo o možnosti za sporazumno rešitev spora. Dodala je, da bo razplet znan relativno kmalu in bo v naslednjem mesecu znano, ali bo do dogovora prišlo ali pa se bodo nadaljevali sodni postopki.

Sedej glede tega pravi, da so si ves čas prizadevali za dogovor in ministrstvu roko ponujajo tudi zdaj. A, kot pravi, mimo sodbe upravnega sodišča ne morejo, saj je tudi pogajalska pozicija lekarn zdaj povsem drugačna. Ministrstvo je namreč po njegovih besedah vezano na navodila sodišča.

Usoda pravnih postopkov še ni znana

Glede usode pravnih postopkov, ki jih je sprožila Lekarna Ljubljana, pa je po Sedejevih besedah še preuranjeno govoriti. V lekarni so namreč vložili odškodninske tožbe v višini dveh milijonov evrov ter kazenske ovadbe zoper dva zaposlena na ministrstvu. Sedej o imenih ni želel govoriti, povedal je le, da gre za sekretarja in podsekretarja.

Lekarna Ljubljana je namreč decembra 2013 na podlagi sklenjene pogodbe s postojnsko občino v Postojni odprla svojo poslovalnico. Enoto je odprla, ne da bi prej prejela odločbo ministrstva o verifikaciji, zato je inšpekcija v njej prepovedala opravljanje lekarniške dejavnosti.

Ministrstvo za zdravje lekarne ni želelo verificirati, Lekarna Ljubljana pa je sprožila upravni spor. Upravno sodišče je nato že lani razsodilo, da bi ministrstvo verifikacijo moralo opraviti, ker gre le za formalni postopek presoje ustreznosti pogojev lekarne, in je zadevo vrnilo ministrstvu v ponovno odločanje.

Vendar je ministrstvo verifikacijo ponovno zavrnilo in vztrajalo pri stališču, da če je na območju občine že ustanovljen javni zavod za opravljanje lekarniške dejavnosti (Kraške lekarne), potem drug javni zavod (Lekarna Ljubljana) ne more posegati v to območje, ker je “namen lekarniške dejavnosti izvajanje javne službe in ne ustvarjanje dobičkov”.

Lekarna Ljubljana se je zato ponovno obrnila na upravno sodišče, ki je tudi tokrat zadevo vrnilo ministrstvu v ponovno postopek z navodilom, naj odloči skladno z njihovimi napotki.

STA


Najbolj brano