Postojnski medved bo osvajal španske medvedke

Mlad, zdrav in močan samec rjavega medveda, ki so ga lovci minule dni odlovili na območju nad Gomacami pri Ilirski Bistrici, bo v Pirenejih v Španiji nadaljeval svoje ekološko in biološko poslanstvo. Tako sta se dogovorili Republika Slovenija in Kraljevina Španija, kar ni prvi primer tovrstnega “izvoza” slovenskega rjavega medveda v tujino.

Fotografija je simbolična. Foto: Tamino Petelinsek
Fotografija je simbolična. Foto: Tamino Petelinsek

POSTOJNA > Goiat, kar po katalonsko pomeni mladenič, najstnik, je po novem ime primorskemu mlademu medvedjemu samcu, staremu deset let in težkemu 250 kilogramov, ki od torka zvečer živi v Pirenejih. Tja so ga, da bi revitalizirali populacijo te živalske ogrožene vrste, strokovnjaki preselili z javorniško-snežniškega lovnega območja, kjer sicer živi približno 100 ali 120 rjavih medvedov. Na leto pa jih lahko odvzamejo pet, v to kvoto so všteti vsi: preseljeni, ustreljeni, povoženi ...

Dogovor o prevzemu primorskega medveda je nastal med Republiko Slovenijo in Kraljevino Španijo. Anton Marinčič, vodja Lovišča s posebnim namenom Jelen, na območju katerega so odlovili Goiata, poudarja, da to ni prvi osebek slovenskega rjavega medveda, ki so ga preselili v tujino.

“V zadnjih 20 letih smo v Italijo, Francijo, Španijo, Avstrijo in drugam izselili približno 20 naših medvedov. Tujci nas izberejo, ker imamo v Evropi najboljše kompetence za odlov in preseljevanje medvedov, ter zato, ker je genotip rjavega medveda najbližje našemu. Slovenski medvedi so zelo kompatibilni z ostalimi populacijami rjavih medvedov,” še pojasnjuje Marinčič.

Za odlov v tem letnem času so dobili posebno državno dovoljenje, saj jih lovci sicer lahko uplenijo le med oktobrom in aprilom. V poletnih mesecih pa ne, saj so samci zelo “živahni”, veliko se premikajo, ker so samice v plodnem obdobju. “Odlov za v Pireneje primernega medveda je trajal vse noči ves prejšnji teden, na našem lovnem območju smo opazovali vsaj trideset primerkov, in ni ga bilo lahko ujeti, saj se gibljejo zelo hitro. Konec tedna nam je na območju pri Gomancah oziroma nad Goljaki vendarle uspelo uspavati primernega - takega, da nam pri španskih dekletih ne bo delal sramote,” se še pošali vodja lovišča Jelen. Akcijo so poleg njega spremljali še veterinar in trije lovci. Uspavanega so pregledali, če je zdrav in katalonski kolegi so mu namestili ovratnico z oddajnikom ter posebna oddajnika v obe ušesi, dobil je tudi mednarodni certifikat zaščitenih živalskih vrst. Nato so ga namestili v posebno kletko, v kateri so vso pot do Španije veterinarji lahko spremljali njegove vitalne življenjske funkcije, temperaturo kletke in ostalo. “Vožnja je trajala 20 ur, a jo je slovenski mladenič dobro prestal, sedaj je že na prostosti v osrčju Pirenejev,” je še povedal Marinčič in dodal, da so si šli lovci pred to akcijo v Španijo ogledat in ocenit habitat, kamor naj bi Goiata preselili: “Morali smo se prepričati, kam pošiljamo našega mladeniča - v življenje, ne v smrt.” Ob tem Marinčič izpostavlja, da je osebno proti poimenovanju divje živali, da Slovenci našim ne dajemo osebnih imen, tujci pa; menda so na tak način bolj zanimivi za javnost.

Sicer v Pirenejih že približno 20 let živi še en slovenski medved, Španci so ga imenovali Pyros, vendar naj bi se njegova plodna doba bližala koncu. Marinčič omeni, da je bil ves čas zelo dominanten, da ima več potomcev in da se je moral, zaradi njegove prevlade, drugi slovenski medved, Balou, umakniti na območje med Španijo in Francijo.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano