Postojnski lions klub opremil igralnico v Centru za tujce

Lions klub Proteus Postojna je Centru za tujce v Postojni predal donacijo v obliki igrač, glasbil in druge didaktične opreme za otroško igralnico. “Upamo, da bomo s tem otrokom vsaj malo olajšali sicer težko otroštvo,” je poudaril novi predsednik kluba Uroš Petohleb.

Člani Lions kluba Proteus Postojna so Centru za tujce v 
Postojni predali  igrače, glasbila in drugo didaktično opremo 
za otroško igralnico. Foto: Lions Klub Proteus Postojna
Člani Lions kluba Proteus Postojna so Centru za tujce v Postojni predali igrače, glasbila in drugo didaktično opremo za otroško igralnico. Foto: Lions Klub Proteus Postojna

POSTOJNA > Lions klub Proteus Postojna je pred kratkim oživil svoje delovanje, danes pa je izpeljal svojo prvo akcijo v razširjeni in pomlajeni sestavi. Centru za tujce v Postojni je predal igrače, glasbila in drugo didaktično opreme za otroško igralnico. Uroš Petohleb se je zahvalil postojnskemu podjetju za prodajo igrač UNIKA TTI in njenemu direktorju Simonu Premrlu za soprispevek pri donaciji.

“S to gesto smo želeli pokazati, da skrbimo za najbolj ranljive skupine, odkar je begunska in migrantska problematika razgalila našo družbo, pa tudi, da so tisti, ki so v stiki in neprostovoljno v tuji državi, prav tako vredni naše pozornosti,” je ob predaji donacije v skupni vrednosti 500 evrov povedal Petohleb.

Prihajajo številčne družine, a brez osnovnih potrebščin

“Naše igrače so bile že v veliki meri dotrajane, poleg tega se je v zadnjem letu, ko beležimo velik porast otrok v centru, izkazalo, da zanje nimamo ustrezne didaktične opreme, zato smo se donacije zelo razveselili,” je dejala Jožica Kraševec, socialna delavka v Centru za tujce.

V centru sprejemajo številčne družine s pet do devet otroki, ki prihajajo iz kulturno in socialno povsem drugačnih okolij. “Dostikrat beležimo, da otroci nimajo urejenih niti najosnovnejših zadev. V času migrantskega vala so k nam prihajali tudi brez primernih oblačil, brez plenic. Staršem moramo pomagati že pri skrbi za higieno, medtem ko igrač in drugih didaktičnih pripomočkov sploh niso bili še nikoli deležni, zato so veseli vsega, kar jim ponudimo,” je opisala Jožica Kraševec.

Trenutno v centru le ena družina

V centru je trenutno le ena družina z dvema otrokoma, vseh nastanjenih tujcev, ki so v Slovenijo vstopili ilegalno, pa je okrog 40. Na vrhuncu migracijskega vala je center sprejel preko 50 družin z več kot sto otroki. “Nekateri so pri nas preživeli samo eno noč, drugi tudi po mesec ali dva. Otroke vključujemo v najrazličnejše dejavnosti, od opismenjevanja, do ustvarjalnih delavnic in gibanja na prostem, v primeru daljšega bivanja družine v centru pa tudi v osnovno šolo,” je nanizal vodja centra Jože Konec in članom kluba, ki sta se jim pri obisku pridružila postojnski podžupan Andrej Berginc in direktorica občinske uprave Marina Rebec, predstavil delovanje centra.

Postojnski lions klub bo še ta mesec v občinah Postojna, Cerknica in Ilirska Bistrica vzpostavil zbirne točke za rabljena, a še uporabna korekcijska očala.

Spletno uredništvo


Najbolj brano