Postojnska občina korak bliže likvidaciji Postojne turizem

Postojnski svetniki so sinoči v tretjem poskusu le uspeli obravnavati poročilo o delu družbe Postojna turizem in pogojih za njeno likvidacijo. Odločitev o njeni usodi se je vlekla že več mesecev, kritike, da jo tudi aktualno vodstvo izkorišča za svoje interese, so bile zato vse glasnejše. A župan je zdaj to presekal in predlagal likvidacijo družbe, vendar je večina svetnikov podprla predlog Zvonka Černača, da župan pred začetkom likvidacije predstavi časovnico, stroške in ime likvidacijskega upravitelja, ki ne sme biti Teodor Kocman.

Teodor Kocman je sinoči  prepričeval svetnike, naj ohranijo družbo Postojna turizem.   Foto: Veronika Rupnik Ženko
Teodor Kocman je sinoči prepričeval svetnike, naj ohranijo družbo Postojna turizem.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Župan Občine Postojna Igor Marentič je, kot je obljubil, na sinočnjo sejo končno uvrstil poročilo o delovanju družbe Postojna turizem, ki jo zadnjega pol leta vodi Teodor Kocman, in o pogojih za likvidacijo družbe, prek katere je občina kontrolna solastnica Postojnske jame. Na seji pa je župan svetnikom predlagal takojšnjo uvedbo postopka likvidacije, ki bi ga izvedel župan kot organ ustanovitelja družbe.

Svetnik Zvonko Černač je dejal, da to pomeni “bianco menico županu”, saj način likvidacije ni konkretiziran, zato je predlagal, da pravice in obveznosti družbenika Postojne turizem v celoti izvršuje občinski svet in da župan najprej pripravil predlog za likvidacijo z imenom likvidacijskega upravitelja, oceno stroškov in okvirno časovnico ter to do naslednje seje posreduje v odločanje občinskemu svetu. “Takrat bo mogoče postopek transparentno zaključiti,” je dejal Černač. Njegov predlog je večina svetnikov sprejela.

Čakajo mnenje ministrstva

Še pred odločanjem je podžupan Stanko Markovič pojasnil, da občina rešitev, kako čim prej in pravilno izpeljati postopek, že išče v sodelovanju z ministrstvom za finance in tudi računskim sodiščem, ki je pregledno neposredno lastništvo delnic predlagalo že v svoji reviziji leta 2012.

Svetnik Samo Vesel je izpostavil, da gre pri Postojni turizem za žalostno zgodbo. “V koliko je prišlo do poskusa oživitve dejavnosti družbe (pod vodstvom Teodorja Kocmana, op .p.), je ta poskus klavrno propadel. Ne zato, ker bi bili rezultati nikakršni, temveč zato, ker se zaradi tega že tri ali štiri mesece prepiramo, razpravljamo, se kregamo s solastnikom, smo v medijih ...”

Ocenil je, da bi bila najhitrejša rešitev posojilo, s katerim bi občina od družbe Postojna turizem odkupila nazaj vse nepremičnine, ta bi lahko poplačala posojilo za nakup delnic, preostanek premoženja pa bi se skupaj z delnicami prenesel na občino. Običajna likvidacija na način, da bi družba sama prodajala svoje premoženje, bi namreč trajala predolgo. “Nalijmo si čistega vina. Ta kredit je dejansko dolžna občina. To smo mi dolžni. Lastništvo delnic bo s tem končno transparentno,” je dejal Vesel.

Markovčič je potrdil, da rešitev iščejo prav v smeri, da “bi vso aktivo in pasivo prenesli nazaj na občino”.

Spomnimo, da je 3,2 milijona evrov težko posojila za nakup 25,1-odstotnega deleža delnic zavarovano z delnicami in nepremičninami, ki jih je občina prenesla na družbo. Občina mora odplačati še 2,4 milijona.

Kocman za zagon

Direktor družbe Postojna turizem Teodor Kocman je na seji seveda izrazil interes, da bi družba obstajala še naprej in izvajala naloge, ki jih občina zdaj dražje naroča pri zunanjih izvajalcih, na drugih področjih (turizem) in predvsem pri upravljanju naložbe v Postojnski jami. S poslovanjem bi lahko sama zagotovila sredstva za odplačevanje posojila, prinesla bi tudi nova delovna mesta, je poudaril.

Da bi bilo to smiselno, so menili tudi nekateri svetniki iz županove liste Mi znamo, a so na koncu pristali na diplomatsko rešitev.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano