Postojna turizem le v nujno dokapitalizacijo

Postojnskemu županu Igorju Marentiču je v tretjem poskusu le uspelo dobiti zeleno luč občinskega sveta za občinsko dokapitalizacijo družbe Postojna turizem, prek katere je občina solastnica Postojnske jame, a ne v predlagani višini 110.000 evrov, pač pa le 26.000 evrov. Družba bo tako lahko, tudi s pomočjo dividende Postojnske jame, poplačala že zapadli del tretje letošnje anuitete posojila za nakup 25,1 odstotka delnic Postojnske jame.

Pravni svetovalec Občine Postojna dr. Aleksij Mužina (v 
ospredju) je ocenil, da je dokapitalizacija upravičena, ker je 
nujna.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
Pravni svetovalec Občine Postojna dr. Aleksij Mužina (v ospredju) je ocenil, da je dokapitalizacija upravičena, ker je nujna.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Postojnski občinski svetniki so sinoči nadaljevali prekinjeno izredno sejo na temo problematike družbe Postojna turizem in končno odločali o dokapitalizaciji družbe, potrebni za servisiranje dolga v letu 2015.

Župan je glasovanje o dokapitalizaciji predlagal že na dopisni seji konec avgusta, ki pa jo je zaradi zapletov preklical. Na zadnji izredni seji pa je opozicija, kot smo poročali, s preglasovanjem dosegla spremembo dnevnega reda in prekinitev seje ter nadaljevanje odločanja o dokapitalizaciji po skupščini Postojnske jame, ki pa ni prinesla pričakovane višje dividende, s katero bi lahko v celoti odplačali letošnje anuitete. Družba namreč drugih sredstev nima, saj je že od leta 2012 predvidena za likvidacijo v skladu s priporočili Računskega sodišča, kljub temu pa je pod vodstvom novega direktorja Teodorja Kocmana začela prevzemati določena občinska naročila.

Zvonko Černač je bil kritičen, da občina v zvezi z dokapitalizacijo umetno ustvarja izredne razmere. “Župan je na avtoritativen način želel izpeljati določene procese in ni preveril, ali obstajajo še kakšni drugi načini, da občina zaščiti svoje interese. Govorjenje, da banka lahko zaseže delnice, ne drži. Posojilna pogodba je glede tega eksaktna. Priča smo namernemu zavajanju in manipulaciji z javnostjo,” je dejal Černač. Kot je razvidno iz pogodbe o hipotekarnem kreditu, ki ga je Postojna turizem leta 2010 sklenila z Zadružno kraško banko iz Opčin ter ga zavarovala tako z nepremičninami kot z 25,1 odstotka delnic Postojnske jame, lahko banka z enostransko izjavo odstopi od pogodbe in zahteva plačilo preostalih anuitet pred njihovo zapadlostjo, če je kreditojemalec v zamudi s plačilom dveh zaporednih anuitete. Pred izjavo, da v skladu s tem razdira pogodbo, mora banka kreditojemalcu s pisnim obvestilom določiti dodatni 15 dnevni rok za plačilo zapadlih obveznosti.

“Celotna zgodba je neproduktivna, ne pelje nikamor razen v neka majhna zadovoljstva ljudi, ki jo vodijo. To velja za obe strani,” je bil do ponovnega obračunavanja med stranema kritičen Samo Vesel. Predlagal je, naj občina v izogib težavam z banko, družbo vendarle dokapitalizira, a le v višini že zapadlega dela obroka (40.000 evrov), zmanjšanega za višino dividende in zamudnih obresti, ki so doslej nanesle 250 evrov.

Njegov predlog so nazadnje soglasno podprli vsi svetniki, župan pa je napovedal, da bo na sestanku s svetniki skušal čim prej najti rešitev tudi za plačilo četrte letošnje anuitete v višini 70.000 evrov, ki zapade v začetku novembra.

Boštjan Stegel je ob tem poudaril, da se mora občina do davkoplačevalskega denarja obnašati racionalno in za bodoče anuitete iskati drugačne načine za poplačilo.

Aleksij Mužina, pravni svetovalec občine, je sprejemanje odločitve o dokapitalizaciji v fazi predlagane likvidacije družbe Postojna turizem označil kot “nekoliko nenaravno dejanje”, a upravičeno, ker je glede na zapadlost obroka nujno.

Občina Postojna bo sredstva za dokapitalizacijo zagotovila z rebalansom proračuna, in sicer s prenosom sredstev iz proračunske postavke Oskrba s pitno vodo v porečju Ljubljanice - I. sklop - Nadgradnja vodovodnega sistema v občinah Postojna in Pivka. “Aktivnosti glede izvedbe navedenega projekta se bodo začele kasneje, kot je bilo predvideno pri načrtovanju proračuna, zato večji del načrtovanih sredstev ne bo porabljen v letu 2015 in se lahko prerazporedi,” je pojasnil župan.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano