Postojna turizem veliko stane

Družba Postojna turizem, prek katere je Občina Postojna leta 2010 kupila delež v Postojnski jami, pa tudi občina sama kot njena lastnica, naj bi pri poslovanju družbe v zadnjih letih v več primerih ravnali nesmotrno in oškodovali javni denar, ugotavlja nadzorni odbor občine. Nov župan je zato že imenoval novega direktorja, zdaj pa mora poskrbeti še, da se izgube in slaba praksa družbe ne bodo nadaljevale.

Poročilo nadzornega odbora Občine Postojna obremenjuje 
nekdanjo direktorico družbe Postojna turizem Vanjo Uljan 
Vičič (druga z leve), sicer zaposleno na občini.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
Poročilo nadzornega odbora Občine Postojna obremenjuje nekdanjo direktorico družbe Postojna turizem Vanjo Uljan Vičič (druga z leve), sicer zaposleno na občini.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Družba Postojna turizem, prek katere je postojnska občina leta 2010 kupila delež v Postojnski jami, naj bi po ugotovitvah nadzornega odbora občine delovala nesmotrno in v več primerih oškodovala javni denar. Direktorica družbe Vanja Uljan Vičič je po ugotovitvah nadzornega odbora že odstopila, občina pa je na njeno mesto imenovala Teodorja Kocmana.

Nadzorni odbor še ocenjuje, naj bi do odškodovanja družbe Postojna turizem prišlo tudi pri “brezplačni podaritvi blagovne znamke Postojnska jama”. Občinska družba se je namreč prvotno imenovala Postojnska jama d. o. o., nato pa se je preimenovala, zato da se je lahko družba Turizem Kras preimenovala v Postojnska jama d. d.

Nesmotrn odkup zemljišča in fiktivni posel

Spomnimo, da je Občina Postojna na družbo Postojna turizem kot kapitalski vložek brezplačno prenesla več zemljišč, s katerimi je družba zavarovala posojilo za nakup delnic Postojnske jame. Za nadzorni odbor je sporno, da je občina nato eno od parcel odkupila nazaj in pri tem plačala skoraj 90.000 evrov davka na dodano vrednost, čeprav bi do nje lahko prišla z zamenjavo parcel. Kot fiktivni posel, pri katerem je šlo za nedovoljeno prikrito posojilo, pa nadzorni odbor ocenjuje plačilo komunalnega prispevka, ki ga je občina kasneje zaradi neuspešne investicije v poslovno cono Veliki Otok družbi vrnila nazaj.

V službenem času dodatno služila?

V oči so zbodli tudi visoki stroški poslovodenja družbe in sklepanje pogodb. Zdaj že nekdanja poslovodja družbe Vanja Uljan Vičič, sicer zaposlena na Občini Postojna, je pogodbo o poslovodenju podpisala sama s seboj. In to kljub nezdružljivosti funkcije direktorja družbe z nalogami višjega svetovalca za računovodstvo v občinski upravi. Poleg tega je Uljan Vičičeva za poslovodenje prejemala 600 evrov honoraja neto na mesec. Kar je po oceni nadzornega odbora previsoko, glede na to, da se družba ni ukvarjala z nobeno tržno dejavnostjo in je tudi sicer imela malo poslovnih dogodkov, poslovodja pa je z veliko verjetnostjo to delo opravljala kar med rednim delovnim časom na občini. Na račun storitev za družbo Postojna turizem je prek podjemne pogodbe dodatno zaslužil še en zaposlen na Občini Postojna, ugotavlja nadzorni odbor, Boštjan Udovič, pa tudi drugi zunanji izvajalci. Ocenjuje še, da družba Postojna turizem ni dovolj gospodarno in ekonomično upravljala z lastnimi zemljišči.

Očitke nadzornega odbora poleg Vanje Uljan Vičič za nas ni komentiral niti nekdanji župan Jernej Verbič. Pač pa nam zgolj splošno dejal, da bi tako kot leta 2010 tudi danes občinskemu svetu predlagal enake sklepe “v dobrobit vseh občanov občine Postojna”. Ter še pripomnil: “Odkar je občina partner - deležnik v podjetju Postojnska jama d. d., je dobiček podjetja več kot deset milijonov evrov.

Pred tremi leti se je na nepravilnosti v delovanju družbe Postojna turizem odzvalo že Računsko sodišče. Med drugim je opozorilo, da bi morala v izogib tveganjem za občinsko premoženje občina vzpostaviti neposredno lastništvo delnic Postojnske jame, ne pa prek družbe Postojna turizem. Poudarilo je še, da družba, čeprav je registrirana za opravljanje tržne dejavnosti, te ne izvaja, torej ne zagotavlja lastnega denarja ne za poplačilo kredita ne za lastno poslovanje. Občinski svet je takrat sprejel odločitev o likvidaciji družbe z odprodajo njenega premoženja in o pripojitvi ostanka k občini, do česar pa ni prišlo. Družba pa si za pridobivanje denarja na trgu ob tem ni niti več prizadevala.

Likvidacija ali učinkovito javno podjetje

Uljan Vičičeva se je naši prošnji za komentar izognila, češ da bo odgovore podala skupaj z občino, tako kot jih je pri odzivnemu poročilu na osnutek poročila nadzornega odbora. Z občine pa smo nato dobili pojasnilo, da iz odzivnega poročila, pod katerega sta podpisana Uljan Vičičeva v imenu Postojna turizma in župan Igor Marentič v imenu občine, izhaja, da ni prišlo do oškodovanja javnega denarja.

V zvezi z odpravo nepravilnosti glede statusa družbe pa je Robert Pavšič, predstavnik občine za odnose z javnostmi, povedal, da imajo dve možnosti. “Občinski svet se bo moral odločiti, ali nadaljujemo sklep, ki je bil sprejet leta 2012, in družbo likvidiramo, kar pa prinese stroške, ki bodo nesorazmerno višji od današnjega poslovanja. Ali pa občinski svet razveljavi sklep iz leta 2012 in da možnost družbi Postojna turizem, da razvija druge dejavnosti in tako zadovolji priporočila Računskega sodišča in nadzornega odbora.” Nadzorni odbor je predlagal preoblikovanje v javno podjetje, pa tudi v delniško družbo z najmanj tremi nadzorniki.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano