Postojna je spet oživela (foto)

Osrednji mestni trg, park pred Srednjo gozdarsko in lesarsko šolo, Tržaško cesto in Ulico 1. maja, ki sta bili zaprti za promet, je včeraj popoldan, na zadnji dan festivala Zmaj 'ma mlade, preplavilo dogajanje Po-stoj na živi ulici (besedna igra, op. av.). Avtomobili so se umaknili številnim stojnicam, predstavitvam, kulturnemu in animacijskemu programu, kulinaričnemu sejmu, živi knjižnici in športnim atrakcijam.

Na Tržaški cesti so avti odstopili prostor številnim stojnicam.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
Na Tržaški cesti so avti odstopili prostor številnim stojnicam.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > “Namen dogodka je dokazati, da po-vezani zmoremo več. Naše dejavnosti pa naredijo našo skupnost živo,” poudarja Ana Širca iz Regijskega stičišča nevladnih organizacij Boreo, kjer so kot glavni organizator že po lanskoletni prvi uspešni izvedbi in dobrem odzivu obiskovalcev dogodka Po-stoj na živi ulici napovedali, da bo postal tradicionalen. “Želimo si, da prebivalci, turisti in ostali obiskovalci po-stojijo na trgu, se družijo ... Zato smo zaprli Tržaško cesto. Na njej se predstavljajo nevladne organizacije in javni zavodi. Ulico smo skušali spremeniti v medkulturno ulico in na ta način po-vezati skupnost. Vse skupaj pa je obogateno s kulturnim in animacijskim programom,” je povedala Širčeva. Obiskovalci so lahko domače dobrote po-skusili na kulinaričnem sejmu, po-jedli in po-popili pa na osrednjem trgu, kjer je za začinjeno nedeljo poskrbel Gorki chili. V Živi knjižnici so po-metli s stereotipi in predsodki, po-kukali pa so lahko tudi v Omare stare šare, ki za škripajočimi vrati “skrivajo intimne atmosfere otroških spominov, lokalnih zgodb, mitoloških bitij in prostorske poezije, ki razburkajo domišljijo”. Tisti bolj športno razpoloženi pa so lahko po-migali na postojnskem teku, pumptrack (tlačilnem) kolesarskem poligonu, plezalni steni in drugih igralih.

Na Tržaški cesti se bodo v sklopu projekta Kje je prostor v Postojni? različni dogodki in prostorske intervencije, ki želijo opozoriti na pomen ohranjanja vsebin v mestnem jedru, vrstili še do 17. septembra. Najmanj do takrat bosta imela začasno vsebino dva pred tem prazna poslovna lokala, v katerih delujeta pop up prodajna galerija lokalnih umetnikov in ustvarjalcev ter turistična točka Z druge strani Javornikov. VRŽ


Najbolj brano