Postojna: zagorelo bo na Koči Mladiki

Kam so šli vsi prvomajski kresovi, želja po druženju in volja, zlasti mladih, po ohranjanju njihovega simbolnega pomena, ki je danes aktualnejši kot kdajkoli prej, se na predvečer praznika dela sprašuje marsikdo na Postojnskem. Čast bo rešil kres na Koči Mladiki, še edino večje kresovanje v občini.

Kres na Koči Mladiki nad Postojno bo lepo viden daleč 
naokrog. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Kres na Koči Mladiki nad Postojno bo lepo viden daleč naokrog. Foto: Veronika Rupnik Ženko

Če ne bi pobude pred dvema letoma prevzel novi oskrbnik Koče Mladike na Pečni rebri nad Postojno in obnovil tradicije, drevi na Postojnskem ne bi bilo nobenega večjega kresovanja več. Ugasnilo je nekdaj priljubljeno in dobro obiskano kresovanje v Šmihelu pod Nanosom, ugasnili so številni kresovi po vaseh. Zagori le še tu pa tam na kakšni bolj kot ne zasebni “žurki”.

“Že ko sem prevzel kočo, sem bil trdno odločen, da bomo tukaj spet organizirali kresovanje. V preteklosti je namreč že imelo tradicijo, nato pa je z zaprtjem koče in drugimi najemniki za več kot desetletje zamrlo, pravi Samo Kerlatec, oskrbnik Koče Mladike, ki je tudi s svojo markantno lokacijo nad mestom zelo dobro prizorišče, saj se ognjeni plameni vidijo daleč naokrog. “Nekaj spomina na grmade v času turških vpadov,” malo za šalo, malo zares pripomni Kerlatec.

Odziv prvi dve leti je pokazal, da si kresovanja Postojnčani vendarle želijo in da bi brez kresa praznikom nekaj manjkalo. “Zelo sem zadovoljen, da se je prijelo in da Postojnčani z veseljem pridejo gor. Je pa res, da je danes kresovanje predvsem zabava in nima več v sebi toliko prvomajskega, proletarskega duha kot nekoč,” opaža tudi Kerlatec, ki sicer za kresovanje ne namerava zaračunati vstopnine, saj si želi, da bi bil dogodek namenjen vsem.

Sam skrbi predvsem za promocijo in zabavni program, ki ga bo - če ne bo dežja - oblikovala rock zasedba Norton, v kateri igra tudi postojnski župan Igor Marentič. Ognjeni del pa je v domeni članov Prostovoljnega gasilskega društva Postojna, ki so postavili kopico in bodo kres tudi prižgali ter skrbeli za požarno stražo.

Kerlatec pravi, da je v ozadju kresovanja tudi želja Kočo Mladiko spet bolj približati mestu. Koča ima namreč, kot pravi, to smolo, da je prenizko, da bi bila prava planinska koča, obenem pa vendarle previsoko, da bi bila običajna gostilna. A Postojnčani se ponovno vračajo.

Kres bo nocoj zagorel tudi v Pivki, na športnem igrišču za osnovno šolo. Kresovanje drugo leto zapored prireja Klub študentov občin Postojna in Pivka s pivškimi gasilci. Brezplačni dogodek so za vsak slučaj postavili pod šotor, kjer bo od 21. ure dalje igral ansambel Biseri. VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano