Poplavne razmere se za zdaj umirjajo, nove težave bi lahko prinesla noč

Na Notranjskem, kjer so imeli v zadnjih dneh zaradi povodnji največ težav, se razmere za zdaj umirjajo. Kljub temu v Loški dolini ostaja poplavljenih okoli 50 objektov. Voda še narašča na Cerkniškem jezeru in bi lahko ob vnovičnih padavinah ogrozila dva objekta. Poslabšanje poplavnih razmer bi lahko prinesla že noč na nedeljo.

Voda na Planinskem polju bi morala narasti vsaj še za dva metra, da bi ogrozila najniže ležeče objekte Foto: Veronika Rupnik Ženko
Voda na Planinskem polju bi morala narasti vsaj še za dva metra, da bi ogrozila najniže ležeče objekte Foto: Veronika Rupnik Ženko

LOŠKA DOLINA, CERKNICA, ILIRSKA BISTRICA > Tudi na Planinskem polju voda še narašča, vendar po zatrjevanju pristojnih služb za zdaj ni razlogov za preplah. Voda bi namreč morala narasti vsaj še za dva metra, da bi ogrozila najniže ležeče objekte. Spodbudna poročila prihajajo tudi z ilirskobistriškega območja, kjer prebivalci hitijo z odpravljanjem posledic povodnji.

V vaseh Koritnice in Bač so v petek hiteli prečrpavati vodo iz poplavljenih objektov. Zaradi obilnih padavin je vodo za prehrano še treba prekuhavati na območjih vodovodnih sistemov Ilirska Bistrica, Knežak in Podstenjšek, prav tako Postojne in Pivke, kjer pri vodi ugotavljajo tudi mikrobiološko neskladnost.

Prečrpavanje in čiščenje gresta h koncu

Da se poplavne razmere na ogroženih območjih umirjajo, je danes potrdil tudi poveljnik štaba republiške civilne zaščite Srečko Šestan. Po njegovih besedah so razmere podobne kot v petek. Ko se bo v Loški dolini dolini voda dovolj znižala, bodo začeli prečrpavati vodo iz poplavljenih objektov.

Šestan si obeta, da bi lahko v vasi Bač, če jih ne bodo zaustavile nove padavine, končali prečrpavanje še danes. Tudi v Cerknici gre prečrpavanje in čiščenje proti koncu. Če bodo obveljale aktualne vremenske in hidrološke napovedi, količina padavin ne bo tako velika, da bi prišlo do občutnega poslabšanja poplavnih razmer, je optimističen.

V petek je bilo na ogroženih območjih po Šestanovih besedah skupaj več kot 5000 gasilcev, pripadnikov civilne zaščite, vojakov in članov drugi pristojnih služb, ki so skupaj z domačini odpravljali posledice povodnji. Podobno število naj bi jih bilo na terenu tudi danes.

Ponoči okrepitev padavin

V noči na nedeljo se obeta okrepitev padavin. Vremenska fronta bo najprej zajela zahodni del in se nato že v nekaj urah razširila na vso državo. Na agenciji za okolje (Arso) opozarjajo, da so v zahodnem in južnem delu države možni tudi močnejši nalivi. Količina dežja na teh območjih lahko ponekod preseže 40 litrov na kvadratni meter.

Po napovedih hidrologov bo v noči na nedeljo in v nedeljo možen hiter porast hudournikov in manjših vodotokov. V nedeljo bodo najbolj narasle reke v zahodnem in južnem delu države, ki pa predvidoma ne bodo presegle opozorilnih pretokov, pojasnjujejo na Arsu.

STA


Najbolj brano