Poplačila za nekdanje delavce Alukomna še ne bo

Nekdanji delavci družbe Alukomen, ki je v stečaju že od septembra leta 2013, bodo za poplačilo prednostnih terjatev morali še čakati. Po prvotnem scenariju naj bi jih dočakali letos poleti, zdaj pa kaže, da se bo lahko zgodilo najprej v jesenskih mesecih, ko se bo natekla kupnina za premično premoženje, ki ga je stečajna upraviteljica uspela prodati. V začetku avgusta pa bo prvič iskala kupce za tovarniški kompleks.

Izklicna cena vseh nepremičnih skupaj znaša 2,768.200 
evrov. To je precej manj, kot znašajo hipoteke, s katerimi so 
banke zavarovale posojila Alukomnu. Foto: Petra Mezinec
Izklicna cena vseh nepremičnih skupaj znaša 2,768.200 evrov. To je precej manj, kot znašajo hipoteke, s katerimi so banke zavarovale posojila Alukomnu. Foto: Petra Mezinec

KOMEN > Jeseni bosta minili dve leti, odkar je sodišče na predlog zaposlenih Alukomen poslalo v stečaj, a pri prodaji premoženja, ki bo omogočila poplačilo upnikov, se nabira precejšnja zamuda. Prodaja premičnega premoženja poteka po načrtih, po ocenah naj bi tako proizvodno kot pisarniško opremo prodali do konca letošnjega leta. Stečajna upraviteljica Marina Marinc Pilej za poplačilo prednostnih terjatev nekdanjih zaposlenih računa na kupnino od prodane opreme in na zneske, ki jih je uspela izterjati. A postopki in roki glede plačila so kar dolgi, zato se morajo nekdanji zaposleni - približno 40 jih je - sprijazniti, da bodo denar verjetno dobili proti koncu leta.

Večina jih je na srečo dobila službe drugje, nekateri tudi v bližnji livarni družbe Mahle Letrika. “Veste, na srečo znanje naših fantov lahko uporabijo v različnih firmah. Večina jih je dobila službe, a ne takoj, in takrat ni bilo lepo za nobenega od nas. Upajmo, da bomo denar, ki nam ga dolguje Alukomen, dobili čimprej,” pravi Alojz Barukčič, ki je službo dobil čez mejo.

Premoženje manjše od terjatev

V začetku avgusta bo prva dražba premoženja družbe Alukomen. Verjetnost, da bo uspešna, ni velika, čeprav kompleks vzbuja kar nekaj zanimanja. A četudi bi bila dražba uspešna in bi stečajna upraviteljica za proizvodni kompleks iztržila izklicno ceno, bi upniki dobili plačanih le del terjatev.

Na dražbi, ki bo 3. avgusta, bo naprodaj 6220 kvadratnih metrov proizvodno poslovni kompleks v Komnu na 14.769 kvadratnih metrov velikem zemljišču. Del tega je tudi 1594 kvadratnih metrov veliko stavbno zemljišče.

Poleg tega je naprodaj tudi polovični delež 587 kvadratnih metrov velike poslovne stavbe, ki stoji na 921 kvadratnih metrov velikem zemljišču in si jo Alukomen lastniško deli z družbo Alukomen holding, in 365 kvadratnih metrov zemljišča (v naravi je to dvorišče ob vhodu v kompleks), ki je prav tako v solasti holdinga.

Izklicna cena vseh nepremičnin skupaj znaša 2,768.200 evrov. To je precej manj, kot znašajo hipoteke, s katerimi so banke zavarovale posojila Alukomnu. Tako je samo Banka Koper januarja leta 2012 vknjižila dva milijona (maksimalno hipoteko). Za sončno elektrarno, ki jo je financirala na strehi kompleksa, pa je novembra leta 2011 vknjižila še nepravo stvarno služnost. Med večjimi osmoljenci bodo poleg Banke Koper še NLB, ki ima vknjiženih za 750.000 evrov terjatev in Poštna banka Slovenije s sto tisočaki terjatev. Državi pa Alukomen dolguje 951.000 evrov.

Prodajo nepremičnin so načrtovali že prej, a se ni izšlo. Zamiku je botrovala pritožba ločitvenega upnika, ki se je nanašala na predkupno pravico Občine Komen, zaradi česar je bilo treba izpeljati parcelizacijo. Stečajna upraviteljica je tako pripravila nov predlog prodaje novoodmerjenih parcel, ki upoštevajo potrebe komenske občine za gradnjo novega krožišča in na katerih ima občina predkupno pravico.

S prodajo finančnih naložb se zatika

S prodajo finančnih naložb pa ne gre gladko, zaradi česar je stečajna upraviteljica morala tudi spremeniti načrt poteka stečajnega postopka. Med poglavitnimi finančnimi naložbami so delnice družbe Alukomen Holding, ki je v postopku poenostavljene prisilne poravnave, in delnice družbe Pevec iz Bjelovarja. “Zaradi slabega finančnega položaja družbe Alukomen Holding za delnice ni zanimanja, prodaja delnic družbe Pevec pa poteka. Zaključek prodaje finančnih naložb načrtujem do konca letošnjega leta,” napoveduje stečajna upraviteljica Marina Marinc Pilej.

SONJA RIBOLICA

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano