Ponosni na kras in jame

Čeprav so jame ljudje uporabljali, obiskovali in raziskovali že tisočletja, so temelje sodobno razumljenega jamarstva postavili šele v 19. stoletju. Pred pol stoletja pa se je prav na naših tleh rodila prva Mednarodna speleološka zveza, ki ves ta čas povezuje jamarje vseh narodnosti in skrbi za mednarodno jamarstvo v njegovih znanstvenih, tehničnih, kulturnih in gospodarskih vidikih. Okroglo obletnico so - pod častnim pokroviteljstvom predsednika države - praznovali včeraj v Postojnski jami. Jubileju pa je bila namenjena tudi letošnja 23. krasoslovna šola, ki jo je pripravil Inštitut za raziskovanje Krasa.

Speleologi so se pred odhodom na sinočnjo slovesnost v 
Postojnsko jamo zbrali na ploščadi. Foto: Valter Leban
Speleologi so se pred odhodom na sinočnjo slovesnost v Postojnsko jamo zbrali na ploščadi. Foto: Valter Leban

POSTOJNA > Že v začetku minulega tedna se je več kot 200 jamarjev, krasoslovcev, strokovnjakov, mladih znanstvenikov, študentov in tistih, ki jih zanimajo kras in jame, udeležilo letos že 23. krasoslovne šole, ki jo vsako leto že od leta 1993 pripravlja Inštitut za raziskovanje krasa s sedežem v Postojni. Udeleženci iz 40 držav so se skozi predavanja in ekskurzije tudi letos seznanjali s sodobnim razumevanjem krasa, dnevi krasoslovne šole pa so bili letos posvečeni tudi raziskovanju in znanstvenemu preučevanju ter zaščiti jam. Kot je pojasnila dr. Nadja Zupan Hajna z Inštituta za raziskovanje krasa, je več kot pol udeležencev v krasoslovno šolo prišlo prvič. “Vsi, ki jim to nekaj pomeni, nedvomno menijo, da morajo vsaj enkrat obiskati deželo klasičnega krasa in Postojno kot reprezentativno točko. Da se lahko pogovarjamo o znanstvenih raziskavah, o tem, kako bomo jame ohranjali zanamcem in kako bomo pri odkrivanju jam in njihovem varovanju sodelovali,” je dejala Nadja Zupan Hajna.

Med Vzhodom in Zahodom

Včerajšnji, zadnji dan šole pa je bil posvečen pomembni obletnici - 50. obletnici Mednarodne speleološke zveze - UIS. To so ustanovili ob četrtem mednarodnem speleološkem kongresu, ki se je leta 1965 odvrtel v Postojni in Ljubljani. “Ta zveza je bila uradno ustanovljena med zaključno slovesnostjo kongresa 16. septembra v Ljubljani na pobudo znanstvenikov in jamarjev, ki so se ukvarjali z raziskovanjem jam in so menili, da je Slovenija najbolj primerna, ker je bila na meji železne zavese med Vzhodom in Zahodom. Pa tudi zato, ker je že tedaj obstajal Inštitut za raziskovanje krasa,” je pojasnila Nadja Zupan Hajna, ki je tudi pomožni tajnik-blagajnik zveze UIS.

Leta 2002 so to Mednarodno speleološko zvezo tudi uradno registrirali, njen sedež je na Titovem trgu v Postojni na sedežu Inštituta za raziskovanje krasa. “Tedaj je bila prvič sploh uradno registrirana saj se je prej njen sedež selil po svetu s predsednikom in generalnim sekretarjem,” je pojasnila Nadja Zupan Hajna in dodala, da so na to, “da nam pripada ta čast, da je lahko sedež tako pomembne organizacije za raziskovanje jam v Postojni, zelo ponosni”.

S Srebotnjakovo skladbo

50. obletnico Mednarodne speleološke zveze, v katero je včlanjenih 54 držav in ki je od leta 2011 pridružena tudi mednarodnemu svetu za znanost pri Unescu, so prireditelji in udeleženci proslavili v Postojnski jami.

Prav na dogodke v jami izpred 50 let, ko se je speleološka zveza rodila, je spomnil tudi Arrigo A. Cigna iz zveze, ki je povedal, da je tedaj rojstvi UIS pozdravila tudi godba, ki jo je v ta namen zložil v Postojni rojen slovenski skladatelj Alojz Srebotnjak. Opomnil je, da je pri ustanavljanju pomembno vlogo igral znanstveni karakter, saj so imeli člani zveze dobre povezave z univerzami in so bili obenem pomembni raziskovalci jam. “V tem času je bilo veliko narejenega, v prihodnosti pa si želimo še povezav z drugimi organizacijami. Tako se bodo jame ohranjale za poznejše rodove,” je dejal Cigna. Omenil je, da mora zveza še spodbujati razvoj novih tehnoloških orodij, posvečenih jamarstvu, znanstveni princip pa ne sme biti nikoli zanemarjen. Prisotne goste je pozdravil in nagovoril tudi predsednik UIS Kyung Sik Woo.

Med obiskovalci krasoslovne šole in tudi svečanosti ob 50. obletnici Mednarodne speleološke zveze sta bila tudi študenta Nikolina Kuharić iz Hrvaške in Alain Piquez iz Švice. Oba jamarja sta bila zadovoljna z videnim in slišanim. “Odkrila sem, da so ta srečanja res koristna, saj se mladi ljudje lahko se veliko naučijo,” je dejala Kuharićeva. Piquez pa je povedal, da je udeležba pomembna tudi za njegovo službo in študij, saj študira geologijo.

TINA M. VALENČIČ


Najbolj brano