Ponoči so se razmere na poplavljenih območjih nekoliko umirile

Ponoči padavin skorajda ni bilo, zato so se razmere na poplavljenih območjih nekoliko umirile. Razmere so se izboljšale predvsem na Baču pri Ilirski Bistrici, kjer jim je uspelo vodo s prekopom preusmeriti v vrtače, od koder zdaj odteka v reko Pivko. Tudi v Loški dolini se razmere niso poslabšale, je povedal poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan.

Ponoči padavin skorajda ni bilo, zato so se razmere na poplavljenih območjih nekoliko umirile Foto: Tomo Šajn
Ponoči padavin skorajda ni bilo, zato so se razmere na poplavljenih območjih nekoliko umirile Foto: Tomo Šajn

ILIRSKA BISTRICA, LOŠKA DOLINA > Srečko Šestan je povedal, da je pretok vode v Baču zdaj minimalen, tako da tamkajšnja cesta ni več spremenjena v potok, v Baču in Koritnicah pa še poplavlja podtalnica.

48 gasilcev in članov civilne zaščite je ponoči nadzorovalo položaj in prečrpavalo vodo iz zalitih objektov, drugih posebnih intervencij pa ni bilo.

Na Baču podtalnica na isti višini kot v sredo

Je pa na Baču po besedah poveljnika Civilne zaščite Ilirska Bistrica Janka Slavca podtalnica ostala na isti višini kot v sredo, tako da še vedno prečrpavajo vodo iz 33 objektov in nadzirajo površino vode. Raven vode se sicer čez noč ni bistveno spreminjala, saj so padavine v večini obšle najbolj ogrožena območja.

Postojnsko javno vodovodno podjetje obvešča porabnike pitne vode vodovodnega sistema Postojna-Pivka, da je treba vodo za prehranske namene obvezno prefiltrirati in prekuhati.

Reka Reka je po besedah Slavca v upadanju in se vrača v svojo strugo. Na plaz pri vasi Jasen, ki je ogrožal hišo, so namestili začasno folijo, zdaj pa čakajo na geologa. Na Ilirskobistriškem trenutno grozijo štirje plazovi, trije med njimi ogrožajo tudi hiše.

V Loški dolini se razmere niso bistveno poslabšale

V Loški dolini se razmere po besedah Šestana čez noč niso bistveno poslabšale, saj je voda narasla za centimeter. Je pa podtalnica kljub zaščitnim nasipom vdrla v dva objekta.

Po besedah župana občine Loška dolina Janeza Komidarja so se najhujšemu uspeli izogniti, ker jih je deževna fronta le oplazila.

Danes do večera naj bi po državi deževje ponehalo. Padavine so znova napovedane za soboto in prihodnji teden.

Ponoči so ekipe gasilcev in civilne zaščite ostale na terenu tako na Ilirskobistriškem kot v Loški dolini in pomagale pri črpanju vode, zjutraj pa so jih po besedah Šestana nadomestile ekipe iz drugih regij. Pomagajo tudi vojaki.

Šestan je zaradi razmer na terenu v sredo aktiviral državni načrt zaščite in reševanja ob poplavah, ki jim omogoča, da na ogroženih območjih aktivirajo sile iz neogroženih delov države ter da jim pri tem tudi povrnejo neposredno stroške.

Trenutno je v Loški dolini pod vodo 52 objektov, ščitijo pa dodatnih 100 objektov. V Baču je bil v sredo zalit 101 objekt, tudi proizvodna hala. Šestan računa, da se bo zdaj voda iz poplavljenih objektov v Baču počasi umikala.

Na Severnoprimorskem je bila noč po zagotovilih predstavnikov tamkajšnje civilne zaščite mirna.

Zaradi poplav so zaprte regionalna cesta Bloška polica-Pudob pri Pudobu. Zaprtih je tudi več lokalnih cest v okolici Loža in Cerkniškega jezera. Dostop do Koritnic je možen le po gozdni cesti.

Promet za tovorna vozila je prepovedan na cestah Stari trg-Markovec, MP Babno Polje-Iga vas, Iga vas-Viševek, Stari trg pri Ložu- Nadlesk-Dane in Grahovo-Gornje Jezero-Pudob.

STA


Najbolj brano