Pomoč na domu vse bolj dostopna

Čedalje daljša življenjska doba prinaša s seboj tudi več starejših občanov in s tem večjo potrebo po skrbi zanje. Ena od pomembnih oblik je socialna oskrba starostnikov na domu. Najmanj polovico cene pomoči na domu mora plačati občina, hrpeljsko-kozinska pa bo odslej prispevala kar 70 odstotkov. Zato bo cena za uporabnike dva evra nižja in za mnoge dostopnejša.

O koristih pomoči na domu ter zadovoljstvu s to storitvijo 
najbolj zgovorno pričajo pozitivne izkušnje uporabnikov. Med 
njimi je tudi  Albina Zofija Vižintin, ki je z redno pomočjo 
oskrbovalk Patricije (na fotografiji) in Tatjane veliko napredovala ter izboljšala in ohranila svoje fizične sposobnosti.  Foto: Zavod Pristan
O koristih pomoči na domu ter zadovoljstvu s to storitvijo najbolj zgovorno pričajo pozitivne izkušnje uporabnikov. Med njimi je tudi Albina Zofija Vižintin, ki je z redno pomočjo oskrbovalk Patricije (na fotografiji) in Tatjane veliko napredovala ter izboljšala in ohranila svoje fizične sposobnosti.  Foto: Zavod Pristan

HRPELJE, KOZINA > “Zavedati se moramo, da na ta način, ko občina omogoči višjo subvencijo storitve pomoči na domu, zadržimo naše starejše občane dlje časa doma, namesto da bi jih namestili v dom za ostarele,” je na zadnji občinski seji svetnikom dejala hrpeljsko-kozinska županja Saša Svetelšek Likavec, ko so se odločali, ali bodo povišali subvencijo pomoči na domu. “S tem ne samo njim omogočimo boljše počutje, ampak tudi občino razbremenimo še večje finančne podpore starejšim občanom,” pa je županja opozorila še na to, da je sofinanciranje pomoči na domu tudi za občino cenejše kot doplačevanje oskrbe v domovih za upokojence.

Za pomoč na domu zdaj dva evra manj

Svetniki so brez pripomb soglasno potrdili povišanje, ki ga je predlagal koncesionar - zavod Pristan iz Vipave. Ta v občini Hrpelje-Kozina izvaja pomoč na domu od leta 2008. Občina plačuje od začetka junija za pomoč na domu 75 odstotkov cene, zato se je z junijem cena za uporabnike pomoči precej znižala - s 6,5 evra na 4,06 evra za uro socialne oskrbe.

Svetelškova je svetnike še seznanila, da ne nazadnje za občino to ni tako velik zalogaj, saj imajo v proračunu za to storitev predvidenih 20.000 evrov na leto, doslej pa so jih porabili približno 15.000.

Občine plačajo različno

Ob tem je direktor zavoda Pristan Martin Kopatin pojasnil, da so subvencije občin, v katerimi dela zavod Pristan (po Sloveniji storitev pomoč na domu izvajajo v desetih občinah), različne. Nekatere doplačajo polovico storitve, druge celo do 80 odstotkov.

Po zakonu so občine dolžne plačati vsaj polovico, lahko pa tudi več. Kot pravi Kopatin, poziv občinam, da bi povišale sofinanciranje storitve pomoči na domu, izhaja iz tega, da starejši ljudje vse težje preživijo s pokojnino. “Pomoč bi sicer potrebovali, kar posebno zadnje leto vse bolj opažamo pri delu na terenu, a si jo vse težje lahko privoščijo. Zato smo dodatnega subvencioniranja hrpeljsko-kozinske občine toliko bolj veseli,” je dodal direktor zavoda Pristan.

Dve oskrbovalki, 2000 ur pomoči

Vodja storitev pomoči na domu v občini Hrpelje-Kozina Ivana Lavrenčič je nanizala, da sta lani v tej občini dve oskrbovalki nudili pomoč na domu 19 uporabnikom in skupaj pri njih opravili približno 2000 ur.

Trenutno imajo v oskrbi 14 oskrbovancev, ki jim nudijo 130 ur pomoči na mesec. Oskrbovanci so stari 80 let in več, 74 odstotkov je žensk. Več kot polovica (58 odstotkov) jih je potrebovalo gospodinjsko pomoč, ostali pomoč pri temeljnih dnevnih opravilih ali spremstvo k zdravniku, po opravkih in še kaj.

Center za socialno delo lahko uporabnike pomoči z najnižjimi prihodki v celoti oprosti plačila, vendar takih med hrpeljsko-kozinskimi uporabniki pomoči za zdaj ni. LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano