Pomembne so malenkosti

Vožnja z dvovprego se zdi lahkoten šport, a je vse prej kot to. Te dni se je v Lipici mudil Benjamin Aillaud, ki slovenske fante pripravlja na svetovno tekmovanje v dvovpregah.

Slovenska reprezentanca skupaj z Benjaminom Aillaudom med treningom. Od leve proti 
desni Miha Tavčar, Klemen Turk, Benjamin Allaud in Mitja Mahorčič. Foto: Petra Mezinec
Slovenska reprezentanca skupaj z Benjaminom Aillaudom med treningom. Od leve proti desni Miha Tavčar, Klemen Turk, Benjamin Allaud in Mitja Mahorčič. Foto: Petra Mezinec

LIPICA > Na svetovnem prvenstvu, ki bo v Lipici med 20. in 24. septembrom, se bodo preizkusili Miha Tavčar, Mitja Mahorčič in Klemen Turk. Ujeli smo jih med treningom s priznanim francoskim trenerjem in voznikom štirivpreg Benjaminom Aillaudom.

“Priprave potekajo po urniku, napredek pa je zelo dober. V vsaki disciplini gre za malenkosti, ki nato odločajo, ali gre dobro ali ne. Pomembna je tudi psihična priprava nas tekmovalcev,” je ocenil Klemen Turk.

Aillaud se osredotoča predvsem na psihično pripravo tekmovalcev: “Pomembna je tako povezava med tekmovalcem in konjem kot tudi med konjema. Trening v skupinah je koristen, saj se lahko učijo drug od drugega,” pravi.

Čeprav je tridnevni trening določen vnaprej, ga tudi sproti prilagajo, saj so na prvem mestu konji. “Tudi jahači smo brez konjev na koncu koncev le hodci,” se posmeje. Nad delom z Aillaudom sta navdušena tudi druga dva konjenika. “Vsi smo pozitivno presenečeni, kar kažejo tudi rezultati, ki smo jih dosegli na zadnjih mednarodnih tekmovanjih,” pove Tavčar, katerega 11. mesto na svetovnem prvenstvu leta 2013 je najboljši individualni rezultat doslej.

“Treningi so res intenzivni. Vsak dan se nekaj naučimo drug od drugega in iz napak, ki jih delamo. Da sta Kobilarna Lipica in Konjeniška zveza Slovenije omogočili priprave na takem nivoju, nam veliko pomeni. Ko delaš sam, se ti zdi, da ti gre v redu, ko pa te nekdo spremlja in popravlja, vidiš, kaj vse lahko še izboljšaš. Druga napaka je, da začneš voziti prehitro, saj izgubiš ritem. Gre za malenkosti, ki pa veliko pomenijo,” pojasni Mahorčič.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano