Polne stojnice domačih dobrot

Tradicionalna, že deveta kulinarično-turistična prireditev Mala južna, ki jo pripravlja KD Grad in številni vaščani Dolnjega Zemona, je bila letos prestavljena iz sobote na nedeljo. To pa ni zmanjšalo števila obiskovalcev, ki so povsem napolnili grajsko dvorišče.

Članice KD Alojz Mihelčič iz Harij so tudi letos  postregle s kruhovimi “šnitami” Foto: Tomo Šajn
Članice KD Alojz Mihelčič iz Harij so tudi letos postregle s kruhovimi “šnitami” Foto: Tomo Šajn

DOLNJI ZEMON > Mladim in malo manj mladim Zemoncem se je pridružilo še enajst društev z vseh koncev ilirskobistriške občine. Na stojnicah je bila ponudba domačih dobrot z brezplačno pokušino zares bogata in obilna. Lovci so ponujali lovski golaž, ribiči marinado iz sladkovodnih rib, Pregarci so, tako kot se za Brkince spodobi, postregli gobe s polento. Polenta je letos prevladovala. Rumena, bela krompirjeva in mešana z ocvirki, z golažem in drugimi polivkami. Harijske žene so po tradiciji ponujale za predjed “šnite”, Zemonci pa so letos kot edini skuhali krompir v zevnici in ga bogato zabelili s klobasami in ocvirki. Na kar nekaj stojnicah, pri Koseščanih, članicah Društva podeželskih žena, Topolčanih in še kje so ponujale polento z golažem in ocvirki.

Pokušino domače hrane pa so spremljale tudi zanimive prireditve. Na ogled je bila slikarska razstava domačina Franeta Dolgana in razstava starih bistriških razglednic. Zemonski možakarji so zapeli, zvečer so se ljudje zabavali in nasmejali tekmovalcem v spretnostih igrah, za otroke so bile na ogled male živali, s Prestranka pa so prišli trije islandski konjiči na veselje najmlajših. Bilo je veselo in zabavno, da o dobri hrani niti ne govorimo.

TOMO ŠAJN


Najbolj brano