Polna žlica kraških jedi, vin in društvene dejavnosti

Gušt in žluk so v komenski občini poimenovali enogastronomsko prireditev ob občinskem prazniku, ki bo potekala to soboto. Predstavilo se bo 40 ponudnikov hrane in pijače ter društev, glavna zvezda večera pa bo hrvaški pevec Petar Grašo.

Letošnji občinskih praznik bo za enako denarja kot doslej 
ponudil mnogo več, pravita Helena Kosmina in Marko 
Bandelli. Foto: Petra Mezinec
Letošnji občinskih praznik bo za enako denarja kot doslej ponudil mnogo več, pravita Helena Kosmina in Marko Bandelli. Foto: Petra Mezinec

KOMEN > “Glavno dogajanje bo na parkirišču pred občino, kjer bo postavljen oder. Cesta bo zaprta, na njej pa se bodo na približno 40 stojnicah predstavili ponudniki hrane in pijače ter domača društva,” o prihajajočem prazniku pove Marko Bandelli, župan Občine Komen.

Več muzike, enako denarja?

Prepričan je, da s prireditvijo orjejo ledino in postavljajo temelje novemu tipu občinskih praznikov v občini: “Letošnji občinski praznik bo precej drugačen kot pretekli. Znova ga bomo prenesli v Komen, osrednje dogajanje bo potekalo v soboto, zasnovan pa je tako, da bo privabil širši spekter ljudi.”

Zato so tudi zbrali prepoznavno glasbeno ime - Komenci bodo v soboto gostili Petra Graša, zvezdnika hrvaške glasbene scene. Poleg njega bodo nastopila tudi skupina The T'Kap in DJ Nick Karsten.

A zveneča imena pomenijo tudi višjo ceno, zato nas je zanimalo, koliko bo tak razkošen praznik stal komenske občane. “O natančnih številkah še ne moremo govoriti, vsekakor pa smo s pomočjo sponzorjev že pokrili stroške nastopajočih. Ocenjujemo, da bomo približno polovico stroškov pokrili s sponzorji, drugo polovico pa iz občinskih sredstev. Predvidevamo, da bo cena vsega skupaj znašala od 10.000 do 15.000 evrov, kar je primerljivo s preteklimi leti,” je zagotovil župan.

Praznovanje komenskega občinskega praznika se bo pričelo že s petkovo slavnostno sejo občinskega sveta. Ta bo potekala v Galeriji Lojzeta Spacala v Štanjelu, kjer bodo podelili tudi občinsko priznanje ter priznanja za najboljša vina in priznanja za najbolje urejeno naselje, okolico hiše in turistično kmetijo.

Pestra kulinarična ponudba

Na komenski občini so ponosni, da se je na povabilo za sodelovanje odzvalo 16 ponudnikov hrane in 13 vinarjev z vseh koncev Slovenije in iz zamejstva. “Največ jih seveda prihaja s Krasa. Obiskovalci bodo lahko na prireditvi kupili bone, s katerimi bodo izbirali med pestro ponudbo, skupaj bo na voljo kar 40 vrst hrane,” je pojasnila Helena Kosmina iz Turistično informacijskega centra Štanjel.

Poseben pečat pa bodo prazniku dala tudi številna društva, ki delujejo v občini: “Poleg njih bodo na stojnicah svojo ponudbo pokazali tudi domača društva in ponudniki medu, sira, suhomesnatih izdelkov, izdelkov iz sivke in drugih ročnih izdelkov,” napoveduje Helena Kosmina.

Otvoritev kolesarskih poti bodo v sklopu občinskega praznika obeležili z vodenim kolesarjenjem po Komenskem Krasu. “Obiskovalci bodo lahko izbirali med dvema trasama, dolgima 20 in 30 kilometrov. Obe sta tehnično nezahtevni in potekata večinoma po makadamu,” je povedala Helena Kosmina.

Vse to se bo sicer dogajalo samo, če bo v soboto lepo vreme; v primeru dežja bo koncert in nekaj drugih dogodkov v dvorani v Kobjeglavi, stojnic pa ne bo.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano