Politične igrice z naložbo

Občina Postojna nima težav le s Postojnsko jamo in njenim večinskim lastnikom, pač pa tudi s svojim hčerinskim podjetjem Postojna turizem, ki je manjšinski delničar Postojnske jame in ki za nakup delnic odplačuje posojilo. Občina je denar za plačilo anuitete zdaj želela zagotoviti z dokapitalizacijo družbe, a je opozicija glasovanju o tem na dopisni seji nasprotovala. Občina bo rok za plačilo zato verjetno zamudila.

Zvonko Černač Foto: Tina Kosec
Zvonko Černač Foto: Tina Kosec

POSTOJNA > Postojnski občinski svetniki bi morali že v sredo na dopisni seji odločati o dokapitalizaciji družbe Postojna turizem s 120.000 evri in posledično o rebalansu proračuna. “Obe odločitvi je treba sprejeti v najkrajšem možnem času, saj mora družba Postojna turizem naslednjo anuiteto posojila, ki ga je najela za nakup 25,1 odstotka delnic družbe Postojnska jama, plačati najkasneje do 31. avgusta letos, da bi se izognila potencialnim ukrepom banke upnice, ki bi lahko imeli izjemno negativne posledice za družbo in Občino Postojna,” je utemeljil župan Igor Marentič.

Družba namreč drugih virov za odplačevanje posojila nima, poleg tega letos ni prejela niti predvidene dividende. Na podlagi negativnega mnenja Računskega sodišča, ki je problematiziralo odločitev prejšnjega vodstva občine o posrednem nakupu delnic, je bil namreč že leta 2012 sprejet sklep, da se nad družbo Postojna turizem uvede postopek likvidacije. V njegovem okviru se opravi prodaja njenega premoženja (s hipotekami obremenjenih nepremičnin) in poplačilo vseh obveznosti, po končanem postopku pa občina prevzame delnice. A postopek likvidacije še ni bil uveden, prav tako pa družba v tem času ni pridobila niti nobenih neproračunskih sredstev za poplačilo kredita, temveč zgolj kopičila stroške, glede na razmere na nepremičninskem trgu pa ni bila uspešna niti pri prodaji nepremičnin.

Postojna turizem - za lastne kadre in interese

Na sklic dopisne seje se je odzvalo osem opozicijskih svetnikov (Tamara Bizjak,Zvonko Černač, Ana Glavač, Tea Konrad, Denis Smiljanič, Pavel Švara, Jernej Verbič in Janez Vidmar), ki so ocenili, da pogoji za dopisno sejo niso izpolnjeni (ker da ne gre ne za nujne ne za zadeve manjšega pomena) in zahtevali njen preklic ter razpravo na redni seji. Skupina svetnikov je tudi predlagala, da bi občina nemudoma vzpostavila neposredno solastništvo občine v družbi Postojnska jama s prenehanjem družbe Postojna turizem in prenosom njenega premoženja ter pravic in obveznosti na občino. Ohranjanje družbe Postojna turizem, ki jo po novem kot direktor vodi vodja županovega volilnega štaba Teodor Kocman, in prenašanje določenih poslov nanjo se opoziciji namreč zdi sporno in nepregledno. Po njihovem kaže na to, da želi župan s svojo politično skupino družbo izkoristiti tudi za druge cilje oziroma z njeno pomočjo skrbeti za svoje kadre in lastne interese.

Župan je za četrtek nato sklical nadaljevanje dopisne seje (in ne izredno sejo), na katerem naj bi bila opravljena razprava in glasovanje, a je zaradi proceduralnih nejasnosti dopisno sejo nazadnje preklical. Svetnik Zvonko Černač je ocenil, da takšno županovo ravnanje kaže, da “funkciji ni kos, trpeli pa bodo interesi občanov”.

Najprej dokapitalizacija, nato likvidacija?

Postojnski župan je napovedal, da bodo zdaj zadeve obravnavali na izredni seji, ki bo naslednji teden. Povedal je, da bodo na podlagi usklajevanja z vodji svetniških skupin dokapitalizacijo izglasovali in izvedli. “To je prvi korak, ki ga je treba zdaj nujno izpeljati, če želimo poravnati posojilo. Zaradi zamude težav z banko, s katero smo na vezi, ne pričakujemo, ne moremo pa jih niti izključiti. V drugem koraku pa bodo svetniki odločali o tem, kaj bomo naredili z družbo Postojna turizem in naložbo v Postojnsko jamo. Na občini nismo nikoli vztrajali, da je treba družbo Postojna turizem obdržati. Ni pa njene likvidacije mogoče izpeljati čez noč oziroma nemudoma, kot predlaga osem svetnikov.” Sicer pa Marentič pravi, da na občini zdaj rešujejo “zatečeno stanje” in opozicijskim svetnikom, med katerimi sta tudi nekdanji župan Jernej Verbič in podžupan Zvonko Černač, očita dvoličnost. “Tudi do sedaj se je denar za poplačevanje posojila zagotavljal tudi iz proračuna prek različnih vzvodov, prek kapitalizacije družbe in z občinskim odkupom nepremičnin od družbe Postojna turizem. Mi smo se za dokapitalizacijo družbe odločili, ker je najbolj transparentna,” odgovarja. Sprašuje pa se tudi, zakaj se bivšemu vodstvu občine z likvidacijo Postojne turizem ni tako mudilo takrat, ko so sami odločali o tem.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano