Poletni ŽurVest z zelišči za zdravje

Belajeva domačija v Kačičah bo tudi to poletje ponudila nekaj zanimivih vsebin za širšo javnost. Tokrat bo ogledni zeliščni vrt nadgradila z nizom seminarjev in delavnic o preverjenih naravnih rešitvah za krepitev zdravja.

Andrejka Cerkvenik (na fotografiji levo) na Belajevi domačiji 
poleg oglednega zeliščnega vrta (na fotografiji) vsako poletje 
pripravi tudi niz dogodkov za širšo javnost, povezanih z 
zelišči in zdravilnimi rastlinami.  Foto: Bogdan Macarol
Andrejka Cerkvenik (na fotografiji levo) na Belajevi domačiji poleg oglednega zeliščnega vrta (na fotografiji) vsako poletje pripravi tudi niz dogodkov za širšo javnost, povezanih z zelišči in zdravilnimi rastlinami.  Foto: Bogdan Macarol

KAČIČE > Skoraj dvesto let staro domačijo je pred nekaj leti obnovila Andrejka Cerkvenik, ki je v njej tudi odraščala kot članica že šeste generacije Belajevih. Del poslopij in vrt pa je s pomočjo evropskih razpisov uredila za dogodke, namenjene širši javnosti. Tako je predlani ob obnovljeni hiši s črno kuhinjo in spahnjenco zaživel tudi ogledni zeliščni vrt z več kot 130 rastlinskimi vrstami, lani so čez poletje zvrstili tematski dogodki in se zaključili z “zeliščno” poroko.

Letos pa pripravlja s projektom Skupaj za zdravje človeka in narave niz dogodkov z naslovom Preverjene naravne rešitve v živo ali krajše ŽurVest.

“Začeli bomo ta konec tedna z intenzivnim dvodnevnim seminarjem, ki je namenjen celostnemu spoznavanju zdravilnih moči rastlin in kako iz njih izvabiti največ,” pravi Cerkvenikova. Seminar bo vodila Sanja Lončar ob strokovni pomoči biologinje in raziskovalke rastlin dr. Petre Ratajc. “Na seminarju se bosta lotili tem, ki jih praviloma ne zasledimo na drugih podobnih dogodkih,” napoveduje Cerkvenikova. Nato bo do septembra sledilo pet dvodnevnih dogodkov, ki se bodo začeli v četrtek zvečer s poglobljenim predavanjem in razpravo na temo ter nadaljeval s sobotno praktično delavnico. Zadnji konec tedna v juniju bo Adriana Dolinar, avtorica knjige Resnice in zmote o holesterolu, razkrila drugačen pogled na holesterol ter načine njegovega uravnavanja po naravni poti. Julijski večeri bodo posvečeni zgagi in kandidi, avgust bo razkril koristnost mikrobov, dogajanje pa se bo sklenilo 10. septembra s predavanjem in delavnico o zdravju otrok. MUZ


Najbolj brano