Poletje na Krasu v znamenju sodelovanja

Festival sivke, Poletni kino na Krasu, festival uličnega gledališča, Mladifest, festival Kraška gmajna, dogodki v Botaničnem vrtu, Poletje odprtih kleti, Praznik terana in pršuta ... Vrsta dogodkov vabi poleti na Kras.

Organizatorji poletnega dogajanja so sedli za skupno mizo v 
Kosovelovem domu in predstavili bogate programe.  Foto: Helena Race
Organizatorji poletnega dogajanja so sedli za skupno mizo v Kosovelovem domu in predstavili bogate programe.  Foto: Helena Race

KRAS > Že jutri bodo v Ivanjem Gradu na festivalu sivke prikazali strojno in ročno žetev, pripravili delavnice, predavanja in koncert Bakaline. V nedeljo bo v Komnu v sklopu občinskega praznika še prikaz kamnoseštva in koncert Ane Pupedan, je povzela Polona Abram, direktorica javnega zavoda Komenski Kras. Ta se je organizaciji poletnih dogodkov na Krasu letos pridružil na novo.

“To poletje je v znamenju sodelovanja bolj kot katerokoli doslej. Organizatorji smo se združili in poskrbeli, da se dogodki ne bodo prekrivali, razen takrat, ko res ni šlo drugače,” je poudarila direktorica Kosovelovega doma Nina Ukmar. Pri njih se bodo ob sredah v zunanjem amfiteatru vrstile projekcije filmov. Prvi bo 5. julija na vrsti francoski film iz leta 1956 Rdeči balon, ki ga bo spremljala živa klavirska glasba. To bo tudi zadnja projekcija tega kultnega filma v Sloveniji.

Čeprav se bo dogajanje v Divači začelo drevi s koncertom zasedbe Balkan boys bend, bo tudi tam poletje filmsko obarvano. Pri Muzeju slovenskih filmskih igralcev bodo filme s 35-milimetrskega traku predvajali ob petkih. 7. julija, ko bodo praznovali 110. obletnico rojstva Ite Rine, pa se bodo poklonili igralcu Demetru Bitencu, je povzela Helena Čehovin Gerželj iz muzeja.

Mladinski center Podlaga želi Sežano kulturno spodbuditi s projektom Zadeli ste sedmico! Njegov vrhunec bo 7. 7. 2017 ob 17. uri s predstavami uličnega gledališča Ana Desetnica. Mladi pa so pripravili še posebno loterijo s sedmimi nagradami, napoveduje Franja Čok iz Podlage.

Mladi bodo bdeli nad še enim festivalom, Mladifestom. “Letošnji bo že 23. po vrsti in je starejši od vseh, ki ga zdaj organiziramo,” je dejal Rok Čigon, predsednik Kluba študentov Sežana. Začel se bo 14. julija, ko bo ob 21. uri v amfiteatru Kosovelovega doma predstava Striptiz Matjaža Javšnika. Naslednji dan bo Pulverjero preplavila elektronska glasba treh DJ-jev, vrhunec festivala pa bo koncertno dogajanje Wkrwglca 21. in 22. julija.

Poletni del Festivala kraška gmajna bo poskrbel za promocijo narave in kulturne dediščine. Začel se bo 6. julija z nastopom vokalne skupine Elum pod murvami na Nanetovi domačiji v Matavunu. Sledila bodo spoznavanja netopirjev, čebel in metuljev, pohodi po Vremščici, med trtami, po poteh v okolici vasi Pedrovo ..., našteva Jana Martinčič iz Parka Škocjanske jame.

Avgusta bo Zavod za šport, turizem in prosti čas povabil še na Praznik terana in pršuta v Dutovlje in na sežanski občinski praznik. Ob 60-letnici Komunalno-stanovanjskega podjetja Sežana pa se niz dogodkov v Botaničnem vrtu bliža vrhuncu s plesno predstavo Tango Fatal 8. julija. HR


Najbolj brano