Pogodba prekinjena, toda najemnik namerava ostati

Občina Komen je prekinila pogodbo z najemnikom štanjelskega gradu. Razlog: neplačevanje najemnine in stroškov. “Ni res,” odgovarja Andrej Fric.

Nad štanjelskim gradom se spet zbirajo temni oblaki: najemnik Andrej Fric ni plačal najemnine in računov za štiri mesece, zato je občina z njim prekinila pogodbo Foto: Petra Mezinec
Nad štanjelskim gradom se spet zbirajo temni oblaki: najemnik Andrej Fric ni plačal najemnine in računov za štiri mesece, zato je občina z njim prekinila pogodbo Foto: Petra Mezinec

ŠTANJEL > Da so prekinili pogodbo z Andrejem Fricem, nam je včeraj potrdil župan Danijel Božič. Glavni razlog za to je neplačevanje najemnine in stroškov. Najemnik ima 14 dni čas, da zapusti grad; če tega ne bo naredil, bodo pravico iskali po uradni poti, je jasen župan.

“Gre za manjšo napakico”

Včeraj smo štanjelski grad obiskali, najemnika pa zaradi različnih opravkov na drugem koncu Slovenije v gradu ni bilo. “Ravno sem na sestanku z investitorji, ki se zanimajo za celotno grajsko infrastrukturo,” nam je povedal Fric, ko smo ga dobili po telefonu. S tem naj bi v Štanjel pripeljal 50 delovnih mest.

V prekinitvi pogodbe ne vidi nikakršnih težav. “Saj pogodba ni prekinjena. Poslali so mi dopis, vendar to nič ne pomeni,” je povedal in dodal: “Gre za napako. Z županom sva sklenila ustni dogovor, da bom v objekt vlagal, v zameno pa bom kasneje plačal najemnino.”

Kot nam je povedal, je v grad vložil precej več, kot bi znašla najemnina za štiri mesece. Glede na to, da bi moral mesečno odšteti 820 evrov, naj bi torej vložil nekaj tisočakov.

Toda župan ustni dogovor zanika: “Pogodba je jasna: najemnina mora biti. Za vsa vlaganja pa mora imeti najemnik najprej soglasja občine, šele potem se mu prizna vlaganja.” Toda Fric občine ni vprašal za soglasje za vlaganja.

Veliko pripomb na slabo postrežbo

Poleg neplačevanja najemnine se je na račun najemnika Andreja Frica nabralo kar nekaj resnih obtožb. Iz različnih virov smo tako izvedeli, da se gostje nad graščakom pritožujejo in da je postrežba zelo slaba. Že aprila z restavracijo in odnosom niso bili zadovoljni v ekipi Svireli, ki je na štanjelskem gradu takrat organizirala tritedensko mednarodno glasbeno tekmovanje. S sodelovanjem niso bili zadovoljni, na račun postrežbe in hrane pa so veliko pripomb slišali tako od tekmovalcev kot od njihovih spremljevalcev.

Še bolj razočarani so bili udeleženci poroke pred nekaj tedni, ko sta bila mladoporočenca ogorčena nad zamudo, slabo postrežbo, neokusno hrano in nad zaposlenimi v restavraciji.

Da je slišal številne pripombe, nam pove tudi Ivo Kobal, predsednik Vaške skupnosti Štanjel. Sam je že pred podpisom pogodbe opozarjal na morebitne zaplete in pripombe so se izkazale za umestne.

Od graščaka do župana

“Kdaj pa se je restavracija še naredila v štirih mesecih,” očitke zavrača Andrej Fric, ki je prepričan, da je od aprila storil velike korake naprej. Njegovo delo ni lahko, priznava, saj je objekt v slabem stanju in potreben obnove: “Sama kanalizacija je v katastrofalnem stanju. Prepričan sem, da bi morala občina kot gospodar bolje poskrbeti za objekt, preden ga da v najem.”

Grožnje, da bi se najemništvo končalo po štirih mesecih, po njegovem ni. “Vse stvari se bodo uredile,” je še zatrdil Andrej Fric, ki namerava na jesenskih volitvah kandidirati za župana komenske občine.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano