Podobe celotnega Krasa v eni knjigi

Državnih meja, ki so nekoč omejevale Kras, ni več. Marjan Miklavec, slikar in umetnik, si prizadeva za izdajo monografije, ki bi predstavljala celoten Kras.

Marjan Miklavec razkazuje dela, ki jih je že pripravil za 
monografijo. Foto: Petra Mezinec
Marjan Miklavec razkazuje dela, ki jih je že pripravil za monografijo. Foto: Petra Mezinec

SEŽANA > Marjan Miklavec je izjemno plodovit umetnik, ki je postal prepoznaven prav po upodabljanju kraške krajine na akvarelih.

Navdih v Provansi

Na svojih popotovanjih in gostovanjih po Evropi se srečuje s številnimi umetniki in pokrajinami. Tako je pred leti v Provansi naletel na monografijo, v kateri je znamenita pokrajina predstavljena na slikovit način z akvareli.

“Pomislil sem, da podobna stvar manjka na Krasu,” se spomni Miklavec, ki je nato pričel še bolj pospešeno obiskovati kraške vasice in upodabljati njihove detajle. Naredil je še korak naprej, saj je v svojo raziskavo vključil tako vasi v kraških občinah v Sloveniji (Sežana, Komen, Miren-Kostanjevica, Divača in Hrpelje-Kozina) kot Italiji (Trst, Devin-Nabrežina, Repentabor, Zgonik in Doberdob).

“Prevečkrat se dogaja, da Kras dojemamo površno, zato si ga želim predstaviti celostno. Ob sprehodu skozi vasice hitro postane jasno, da ljudi povezuje ista arhitektura,” pojasnjuje umetnik. Na svojih poteh je tako obiskal vse vasi na Krasu, vsega skupaj se je tako nabralo kar 300 del.

Zanima ga pravzaprav vse, pojasni, medtem ko razkazuje dela. Na njih najdemo različne vedute, detajle in spomenike. “Tudi spomeniki iz druge svetovne vojne so naša dediščina,” pravi Miklavec.

Zgodbe, ki jih piše meja

Poleg tega umetnika zanimajo zgodbe domačinov, ki jih je zapisala meja. “Vasica Draga v dolini Glinščice je izgubila cerkvico, ki se je po vojni znašla v Jugoslaviji. Takrat so zgradili novo kapelico, na kateri je tudi zapis, ki govori prav o tem. V Vrhovljah so imeli pokopališče na Repnu, zato so po vojni izgubili stik s prijatelji in svojci,” o dveh med sicer številnimi prigodami pove Miklavec.

Delček svojih umetniških del je predstavil že na nekaj razstavah v Sloveniji in v Italiji. Med drugim se je z razstavo predstavil tudi v prostorih Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Glavni cilj, izdati monografijo v fizični obliki, se vse bolj odmika, saj občinam primanjkuje denarja, za tovrstne pobude nimajo posluha, pravi umetnik.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano