Podmornica pod streho

Prestavljanje orjaške, 60 ton težke podmornice, ki so jo pred štirimi leti kot muzejski eksponat pripeljali v pivški Park vojaške zgodovine in jo včeraj premaknili pod streho v nov paviljon, je zahtevalo dobro mero spretnosti. Edinstven eksponat v slovenskem merilu in obenem največji v Parku vojaške zgodovine bo poslej varen pred vremenskimi spremembami, obiskovalcem pa bo znova na ogled sredi septembra ob hkratnem odprtju novega razstavnega paviljona.

Najtežje je bilo s 60 ton težkim tovorom - podmornico P-913 Zeta - speljati ovinek v Parku vojaške zgodovine. Foto: Tina M. Valenčič
Najtežje je bilo s 60 ton težkim tovorom - podmornico P-913 Zeta - speljati ovinek v Parku vojaške zgodovine. Foto: Tina M. Valenčič

PIVKA >Včeraj so v Parku vojaške zgodovine (PVZ) v nov paviljon preselili še zadnji, sicer največji in najprivlačnejši eksponat - podmornico P-913 Zeta. Selitev, ki jo je PVZ opravil s pomočjo podjetij Dvig in CEM-TIR, je bila atrakcija že sama po sebi, zato ni presenečalo, da so logistično zahteven podvig fotografirali in snemali tudi turisti, ki so se ustavili v Parku ali se peljali mimo njega.

Dragocen državni eksponat

Najbrž le malokdo med njimi pa je vedel to, kar je leta 2011 ob njenem prihodu v PVZ povedal vodja Parka Janko Boštjančič: da je podmornica, ki jo je Slovenija leta 2011 dobila v dar od Črne Gore, v veliki meri plod slovenskega znanja in proizvodnje ter ohranja spomin na številne slovenske podmorničarje, ki so predstavljali velik delež v podmorniških posadkah tako Avstro-Ogrske kot prve in druge Jugoslavije.

Podmornica je bila do včeraj nameščena na zgornjem platoju Parka na prostem. “Vedeli smo, da to ne more biti njena stalna lokacija, saj je v nacionalnem merilu edinstveni eksponat, ki zahteva trajno hrambo. Vremenske razmere so jo dolgoročno načenjale, ob slabem vremenu pa je bil otežen tudi obisk,” je pojasnil Boštjančič.

Varna pod streho

Tako je podmornica, ki je nazadnje plula leta 2003, dobila prostor v novem paviljonu, ki je le eden od novih pridobitev PVZ.

V njem bodo poleg podmornice med drugim na ogled dva eksponata letal - sovjetski MIG-21 F-13 in ameriško vojaško letalo F-86 Sabre -, pa tudi drugi dragoceni eksponati, ki bodo dopolnili nacionalno tankovsko-artilerijsko zbirko.

Tako kot doslej se bodo obiskovalci lahko spustili v trebuh podmornice. “V njej bo tudi podmorniška razstava, ki bo prikazovala življenje podmorničarjev in zgodovino podmornic na vzhodnem Jadranu,” je povedal Boštjančič.

Park vojaške zgodovine je letos zaključil prvo fazo projekta celovite ureditve kompleksa, vredno 4,3 milijona evrov. Poleg gradnje novega paviljona je obsegala prenovo vstopnega dela Komande, obnovo nekdanjega nastanitvenega objekta, komunalno in prometno ureditev.

Na ogled šele septembra

Paviljon, v katerem bo kraljevala podmornica, bodo za obiskovalce odprli sredi septembra, v okviru 9. festivala vojaške zgodovine.

Že od petka pa bo za obiskovalce znova odprt že obstoječi zgornji paviljon v Parku, ki so ga zaradi selitve podmornice nekoliko preuredili. Po novem je posvečen artileriji, ki je nekoč veljala za kraljico bojišča. Obiskovalec pa bo tu našel najdragocenejše artilerijske eksponate Parka, kot sta legendarni nemški top Flak 88 iz druge svetovne vojne ter ameriška havbica 155 mm, imenovana Long John, s kar sedemmetrsko topovsko cevjo.

Ob vhodu tank s cvetjem

Zanimiva za oko obiskovalcev in pomembna zaradi mirovnega sporočila, ki ga prinaša, je nova skulptura tanka ob vhodu v PVZ. Skulptura, ki jo je po zasnovi Barbare Kogoj naredilo sežansko podjetje Hortikultura, je sestavljena iz naravnih materialov in posajena z zelenjem, ki prerašča tankovsko konstrukcijo.

TINA M. VALENČIČ


Najbolj brano