Podjetniki bodo gradili ceneje

Tudi v občini Hrpelje - Kozina so svetniki potrdili znižanje komunalnih prispevkov. Za nestanovanjske zgradbe bo ta nižji za kar 80 odstotkov, za stanovanjske pa za približno 20 odstotkov. Opozicija pa si želi bolj sorazmernega znižanja.

V hrpeljsko-kozinski občini bo komunalni prispevek odslej 
nižji: za 80 odstotkov za poslovne stavbe in za dvajset za 
stanovanjsko gradnjo. Foto: Lea Kalc Furlanič
V hrpeljsko-kozinski občini bo komunalni prispevek odslej nižji: za 80 odstotkov za poslovne stavbe in za dvajset za stanovanjsko gradnjo. Foto: Lea Kalc Furlanič

HRPELJE > Občina Hrpelje - Kozina s to odločitvijo sledi zgledu komenske občine, ki pa je komunalni prispevek za nestanovanjske zgradbe popolnoma ukinila.

Za podjetja 80 odstotkov manj

V občini Hrpelje-Kozina se komunalni prispevek vse od leta 2009 ni spreminjal. “V tem času pa se je zgodilo veliko sprememb na trgu nepremičnin,” je pojasnil Andrej Bolčič iz občinske uprave. V zadnjih treh letih je občinski proračun iz naslova komunalnega prispevka nestanovanjskih gradenj prejel le 20.000 evrov, iz stanovanjskih pa skoraj tristo tisočakov: 69.130 evrov leta 2012, 135.532 evrov predlani in 64.480 evrov lani.

Komunalni prispevek za eno- in večstanovanjske zgradbe se bo znižal za približno 20 odstotkov, za nestanovanjske zgradbe pa za kar 80 odstotkov. S to odločitvijo želi občina spodbuditi h gradnji predvsem gospodarske subjekte.

Občani petino manj

Kaj prinaša znižanje občanom? Za stanovanjsko stavbo z neto tlorisno površino 120 kvadratnih metrov in s 600 kvadratnimi metri zemljišča so morali v Hrpeljah in na Kozini doslej odšteti 9200 evrov, z novim odlokom bo komunalni prispevek znašal približno 7300 evrov.

V drugih naseljih v občini se bo ta znesek za isto stavbo zmanjšal s 4600 evrov na 3500 evrov.

Na veliko boljšem bodo investitorji. Za komunalni prispevek s 4000 kvadratnimi metri parcele in 1500 kvadratnimi metri neto tlorisne površine so morali graditelji do zdaj odšteti 98.000 evrov, po novem odloku pa bo ta znašal le slabih 20.000 evrov.

Kako zadržati mlade družine

Toda vsi svetniki novice niso sprejeli z navdušenjem. Peter Valenčič (SDS) iz odbora za gospodarstvo je poudaril, da je dosedanji komunalni prispevek v občini previsok: “Občina stagnira. Člani odbora smo menili, da bi se moral komunalni prispevek znižati tako za stanovanjsko kot tudi za nestanovanjsko gradnjo v enakem odstotku. Gre za veliko nesorazmerje.”

Opozoril je tudi na problematiko mladih družin. “Kaj bi se zgodilo, če bi v tem času zrasel velik nakupovalni center, tu prihranil 100.000 evrov in zaposlil delavce z minimalno plačo. Kaj je občina s tem naredila? Po drugi strani pa imamo mlade družine, ki bi si rade ustvarile svoj dom, kot smo si ga mi pred leti. Menim, da je občini v interesu, da skrbi za mlade,” je poudaril Valenčič.

Prikimal mu je tudi Vasja Ivančič (Lista Pretresi): “Gradijo predvsem mladi. V prihodnje bi bilo potrebno razmisliti, kako vsa ta nesorazmerja zmanjšati, da bomo atraktivni na področju stanovanjskih gradenj.”

Na drugi strani so spremembe pozdravili, a z razmislekom. “Če tega znižanja ne bomo znali izkoristiti in ga predstaviti širši javnosti, nismo naredili veliko. Na področju gradnje nestanovanjskih zgradb ni vedno glavni dejavnik komunalni prispevek,” je poudaril Denis Čermelj (SD) in dodal: “Kar se tiče stanovanjskih stavb, pa je komunalni prispevek le zanemarljiv delež investicije.”

PETRA MEZINEC


Najbolj brano