Podjetje SEC lahko reši le prisilna poravnava

Podjetje SEC, ki izdeluje dvigala in je bilo še pred nekaj leti prodorno in zelo uspešno, lahko reši le še prisilna poravnava, če se bodo seveda z njo strinjali upniki. V nasprotnem primeru mu grozi stečaj. A vodstvo podjetja, ki ima že več mesecev blokirane vse račune, mora na zahtevo sodišča svoj predlog za prisilno poravnavo zdaj najprej ustrezno dopolniti.

V  podjetju SEC je zdaj še približno 50 delavcev, medtem ko jih 
je bilo še leta 2014 skoraj  100.  Foto: Leo Caharija
V podjetju SEC je zdaj še približno 50 delavcev, medtem ko jih je bilo še leta 2014 skoraj 100.  Foto: Leo Caharija

BAČ > Podjetju SEC, ki je v zadnjem obdobju zašlo v likvidnostne težave, očitno niti lastniške menjave niso pomagale. Vodstvo družbe je namreč na zadnji dan lanskega leta na koprsko okrožno sodišče zaradi insolventnosti poslalo predlog za uvedbo postopka prisilne poravnave. A kot je razvidno iz sklepa sodišča tega tedna, mora dolžnik svoj predlog dopolniti, tudi z načrtom finančnega prestrukturiranja.

Število zaposlenih so prepolovili

Direktor podjetja SEC Bogdan Pušnik, ki je na tem mestu lanskega maja zamenjal dolgoletno direktorico Ano Sedej, nam je včeraj na vprašanje, kaj predvideva finančno prestrukturiranje in kakšnega poplačila se lahko nadejajo upniki, dejal, da je o tem še prezgodaj govoriti. Nekoliko bolj zgovoren je bil glede razlogov, ki so nekdanjo gazelo pripeljali na rob preživetja. “V časih, ko je bilo podjetje gazela, je bila slika, ki jo je kazalo navzven, bistveno drugačna od resnice. Ko sem postal direktor, sem natančno pregledal to sliko in ugotovil, da je podjetje bistveno drugačno, kot se je kazalo navzven. Ni težko biti gazela, če proizvajaš, dobavljaš, pa se ne potrudiš, da bi dobil poplačano, potem pa kompenziraš na drugi strani tako, da ne plačuješ dobaviteljev. Ta zgodba nekaj časa gre, potem se pa neha,” nam je pojasnil Pušnik. Podjetje ima po njegovih besedah ogromne terjatve do kupcev, ki ne bodo nikoli plačane, in posledično velike obveznosti do dobaviteljev. Poleg tega je v svojih knjigah previsoko vrednotilo premoženje - predrago kupljene nepremičnine.

“Razlika med tistim, kar je SEC prikazoval v preteklosti v bilancah, in med tem, kar ocenjujemo, da resnično ima, je dobrega 3,3 milijona,” je dejal Pušnik. In dodal, da so že precej skrčili število zaposlenih; zdaj je v podjetju trenutno še približno 50 delavcev, medtem ko jih je bilo še leta 2014 skoraj 100. Poslovanje podjetja so tudi prilagodili razmeram na trgu, zdaj pa skušajo s pozitivnim poslovanjem upravičiti oziroma prepričati upnike, da bodo podprli predlog prisilne poravnave.

Spomnimo, da je Pušnik s podjetjem SEC povezan od konca leta 2014, ko je z dokapitalizacijo njegova 80-odstotna lastnica postala luksemburška družba Towra. Nekdanja direktorica podjetja je takrat pojasnila, da je zaradi finančnih težav, v katerih se je zaradi upada proizvodnje znašlo podjetje, iskala dodatne vire denarja pri bankah.

Towra je bila solastnica pol leta

Ker ji ni uspelo, se je o zagotovitvi likvidnih sredstev dogovorila s predstavniki Towre, ki je zato vstopila v lastniško strukturo, čeprav holding ni imel nobene povezave z dejavnostjo družbe SEC. Zagotovila je tudi, da vstop novega partnerja pomeni, da ni več nobenega dvoma o nadaljnjem poslovanju družbe in da naj bi prinesla rast prodaje. Takšne napovedi so bile očitno preoptimistične. Towra je bila solastnica podjetja SEC le dobrega pol leta. Od lani poleti je namreč 80-odstotni solastnik družbe celjsko podjetje Arisen, ki se ukvarja z raziskavami inženiringom in svetovanjem v energetiki. Na njihove odgovore o razlogih za nakup podjetja in načrtih še čakamo.

“Težave so, a podjetje ima trg, znanje, naročnike ... Težave rešujemo v dogovoru z zaposlenimi; štirje so naši individualni člani,” pa so razmere komentirali v sindikatu SKEI.

VERONIKA R. ŽENKO, SONJA RIBOLICA


Najbolj brano