Počivalšek: “Želimo imeti enovito Lipico”

Državni svet danes ni izglasoval odložilnega veta na novelo zakona o Kobilarni Lipica, ki jo je DZ sprejel pred tednom dni. Novela zakona dejavnost javnega zavoda in turistično dejavnost spet združuje pod eno streho, kar za skupino državnih svetnikov predstavlja tveganje.

"Želimo imeti enovito Lipico, ki bo imela temelj v kulturno 
zgodovinskem spomeniku in konju, ki bosta delala denar," je 
izpostavil minister Zdravko Počivalšek. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
"Želimo imeti enovito Lipico, ki bo imela temelj v kulturno zgodovinskem spomeniku in konju, ki bosta delala denar," je izpostavil minister Zdravko Počivalšek. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Z novelo zakona se bosta javni zavod Kobilarna Lipica in družba Lipica Turizem, ki v Lipici izvaja tržno-turistično dejavnost, znova združila v enovito podjetje. Tako je veljalo že pred letom 2014, ko je na podlagi negativnega mnenja računskega sodišča iz leta 2012 prišlo do razdružitve.

"Naš namen ni rušiti novele zakona, ampak opraviti poglobljeno razpravo o tem, ali je enovit organizacijski model tisti, ki bi lahko izboljšal stanje v Lipici," je v imenu predlagateljev odložilnega veta, interesne skupine lokalnih interesov, pojasnil državni svetnik Bojan Kekec.

Lipica je kulturni dediščina, stanje tam pa je slabo: to govorijo številke o obisku in slabo poslovanje, predvsem Lipice Turizma, je dejal.

Turistična dejavnost, ki bi morala zagotavljati dodatna sredstva za delovanje javnega zavoda, prinaša izgubo. Tako se sredstva javnega zavoda prelivajo v turistično dejavnost, kar je nesprejemljivo, to je potrdilo tudi računsko sodišče, je spomnil Kekec in dodal: "Spet gremo v obliko, ki ni funkcionirala".

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je medtem izrazil željo, da se razmere v Lipici čim prej umirijo in da se Lipica ponovno čim prej umesti na svetovni turistični zemljevid.

"Lipica je danes v izredno težkem, sramotnem položaju," je poudaril in dodal, da se na ministrstvu, ki pristojnost nad Lipico dobiva ravno s spremembo zakona, zavzemajo za razvoj in dvig ugleda Lipice.

"Želimo imeti enovito Lipico, ki bo imela temelj v kulturno zgodovinskem spomeniku in konju, ki bosta delala denar," je izpostavil minister.

Predlog novele zakona so sicer pripravili v poslanskih skupinah SMC in DeSUS ter ob tem poudarjali, da sta obe podjetji v lasti države, sodelovanja med njima pa praktično ni. V poslanskih skupinah SD, NSi in NP so bili do njega bolj zadržani, čeprav so na seji DZ dejali, da mu ne bodo nasprotovali. Novele zakona pa niso podprli poslanci SDS in ZL.

STA


Najbolj brano