Odškodnine tudi lastnikom parcel

“Poček je eden od najpomembnejših objektov Slovenske vojske, zato si želimo ostati tu,“ je danes po obisku vojaškega vadišča dejala obrambna ministrica Andreja Katič. Lokalna skupnost pa temu nasprotuje in skuša dolgoročno doseči umik vojske s Počka.

Postojnski župan Igor Marentič in ministrica za obrambo 
Andreja Katič sta si  skupaj ogledala vojaške objekte na 
Počku. Foto: Lea Kalc Furlanič
Postojnski župan Igor Marentič in ministrica za obrambo Andreja Katič sta si skupaj ogledala vojaške objekte na Počku. Foto: Lea Kalc Furlanič

POČEK > “Prioriteta pogajanj med našo lokalno skupnostjo in obrambnim ministrstvom je, da bi se vadišče Poček zaprlo,“ je po spoznavnem srečanju na vojaškem vadišču Poček poudaril postojnski župan Igor Marentič. Kdaj bi se to zgodilo, naj bi pisalo v zakonu, a je zakon še vedno v pripravi.

Čeprav je bilo današnje srečanje med županom in obrambno ministrico Andrejo Katič bolj spoznavno in sta oba poudarjala, da se je sodelovanje med občino in ministrstvom oziroma Slovensko vojsko od decembra izboljšalo (prej naj bi za dve leti zamrlo), sta z izjavami ob koncu srečanja ostala na nasprotnih bregovih. Ministrica je namreč opozorila, da je Poček eden najpomembnejših objektov Slovenske vojske in ga zato želijo ohraniti, saj je obramba del varnosti Slovenije in njene suverenosti. “Mi si želimo tu ostati. In če bo javnost z večjim razumevanjem sprejela dejstvo, da gre za našo, slovensko vojsko, mislim, da se bo tudi odnos do tega spremenil. Predvsem sedaj, ko je sodelovanje med vojsko in lokalno skupnostjo bistveno boljše,” je dejala.

Oba upata, da se bo boljše medsebojno sodelovanje nadaljevalo in bodo skupaj uspešno rešili nakopičene težave, med drugim sprejemanje državnega prostorskega načrta za osrednje vadišče SV, ki ga je občina poslala v presojo ustavnemu sodišču. Ministrica poudarja, da bodo počakali na odločitev sodišča. Če bi občina uspela, pa ministrstvo nima plana b, kako vadišče ohraniti: ”Pričakujemo, da bo Poček ostal osrednje vadišče Slovenske vojske. Ne nazadnje je to zelo pomembna infrastruktura za vojsko; radi bi bili v sožitju z lokalno skupnostjo tu dejavni še naprej,“ je optimistična ministrica.

Marentič je opozoril, da je ministrstvo po sporazumu dolžno Občini Postojna plačevati do 260.000 evrov odškodnine letno. A ker se sklicuje na besedico “do”, doslej ni dosledno izpolnjevalo svojih dolžnosti. Zato bo občinska pogajalska skupina vztrajala, da se iz sporazuma izloči besedica do, plačevanje odškodnine pa sistemsko določi v zakonu.

Do odškodnine so po sporazumu upravičeni tudi zasebni lastniki parcel, na katerih potekajo aktivnosti. “Upamo, da se bomo uspeli dogovoriti tudi za neposredne odškodnine zasebnim lastnikom in za dosledno in pravočasno obveščanje vojske o svojih aktivnostih na zasebnih zemljiščih,“ dodaja Marentič, ki želi z ministrstvom obnoviti tudi pogajanja o skupni gradnji gasilskega doma.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano