Poček: Postojna bo pri odloku vztrajala

Ustavno sodišče je zavrglo zahtevo vlade za oceno ustavnosti in zakonitosti spremembe odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ) v Občini Postojna. Razlog za zavrnitev je bila nepopolna zahteva, vsebinsko pa se sodišče o zaračunavanju nadomestila tudi za območje Počka še ni izreklo. Vlada bo svojo zahtevo lahko dopolnila.

Ustavno sodišče je zavrglo zahtevo vlade za oceno ustavnosti in zakonitosti spremembe odloka o nadomestilu za 
uporabo stavbnega zemljišča v Občini Postojna. Foto: Stana Zavadlav
Ustavno sodišče je zavrglo zahtevo vlade za oceno ustavnosti in zakonitosti spremembe odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v Občini Postojna. Foto: Stana Zavadlav

POSTOJNA, LJUBLJANA > Občina Postojna je že leta 2011 svoj odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča spremenila tako, da je območja, za katera se zaračunava nadomestilo, razširila tudi na vojaško vadišče Poček. Spremembo je utemeljevala tudi s tem, da bo ministrstvu za obrambo zaračunavala vsaj nadomestilo, če od njega že odškodnine zaradi vojaških aktivnosti ne prejema oziroma je ta skromna.

Po oceni pristojnega ministrstva oziroma vlade, ki je zahtevo za presojo ustavnosti vložila leta 2013, je bila takšna sprememba neskladna z zakonodajo, ki določa oprostitev plačila nadomestila za zemljišče, ki se uporablja za potrebe ljudske obrambe. S tem ravnanjem si je Občina Postojna po trditvah ministrstva “zagotovila nesorazmerno visok prispevek iz državnega proračuna”. Obrambno ministrstvo je bilo namreč po spremembi odloka dolžno občini plačati več kot 500.000 evrov nadomestila, kar je več, kot je pred tem plačevalo skupno za vse nepremičnine po celotni državi. Postojna je pred spremembo odloka, ko Poček ni bil zajet, od obrambnega ministrstva dobivala približno 65.000 evrov nadomestila.

A ustavno sodišče o zakonitosti tega odloka (še) ni odločalo, pač pa je zahtevo vlade zavrglo, ker ji ni bila priložena listina, na podlagi katere bi lahko ocenilo, ali so izpolnjeni z zakonom določeni pogoji za vložitev zahteve. Vlada namreč lahko zahtevo vloži pod pogojem, da je pristojno ministrstvo predhodno opozorilo organ lokalne skupnosti, mu predlagalo ustrezne rešitve in določilo rok, v katerem bi moral predpis uskladiti.

Na ministrstvu za okolje in prostor nam včeraj še niso mogli odgovoriti, kako komentirajo odločitev ustavnega sodišča in kako bodo ravnali. Na Občini Postojna pa so povedali, da bo občina še naprej vztrajala pri odloku. Plačilo NUSZ po novem odloku je občina od ministrstva za obrambo sicer prejela le v letu 2012 za leti 2011 in 2012, potem pa ne več zaradi vložitve zahteve. To ni edini spor glede Počka, ki ga vlada in Občina Postojna rešujeta pred ustavnim sodiščem. Na odločitev ustavnih sodnikov čaka tudi zahteva Občine Postojna za ustavno presojo zakonitosti uredbe o državnem prostorskem načrtu za vadišče Poček.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano