Poček: plačilo zopet le delno

Ministrstvo za obrambo bo zaradi obremenitev, ki jih povzroča vadišče Poček, letos Občini Postojna za vlaganje v lokalno infrastrukturo namenilo 150.000 evrov, čeprav dogovor predvideva do 260.000 evrov. A v Postojni, kjer so v pogajanjih z ministrstvom sicer dosegli napredek, v prihodnje računajo tudi na razliko.

Goran Blaško Foto: Lori Ferko
Goran Blaško Foto: Lori Ferko

POSTOJNA, LJUBLJANA > Vlada je na včerajšnji seji potrdila program Ministrstva za obrambo za sofinanciranje lokalne javne infrastrukture v občinah Postojna in Pivka v letu 2015.

V postojnski občini bo ministrstvo prispevalo 150.000 evrov oziroma 70 odstotkov vsote za ureditev cestne in komunalne infrastrukture na spodnjem delu Javorniške poti, ki jo uporablja tudi Slovenska vojska. V pivški občini pa dogovor predvideva poravnavo v višini dobrih 200.000 evrov - znotraj celovite ureditve Parka vojaške zgodovine bo ministrstvo sofinanciralo skupni projekt muzejsko-depojskega kompleksa.

Dolgovi od 2013 naprej

Izplačilo za ureditev Javorniške ceste je bilo predvideno že lani, a nato zaradi zaostrenih odnosov v takratni pogajalski skupini do dogovora ni prišlo. “Do leta 2012 so obveznosti do občine poravnane, od takrat naprej pa ne. Leta 2013 je občina prejela 75.000 evrov, lani nič, letos pa vsaj 150.000 evrov. O tem, kako in kdaj bo ministrstvo pokrilo razliko, še nismo rekli zadnje besede,” nam je včeraj dejal Goran Blaško, vodja postojnskega dela koordinacijske skupine za usklajevanje interesov med lokalno skupnostjo, Slovensko vojsko in obrambnim ministrstvom.

Spomnil je na člen v dogovoru med občino in ministrstvom iz leta 2004, ki govori o sovlaganju do 260.000 evrov. Če se je ob njegovi sklenitvi razumelo, da vlaganje od tega zneska ne bo višje in ne nižje, v obdobju krčenja obrambnega proračuna ministrstvo obveznosti izpolnjuje v bistveno manjšem obsegu, na kar pa občina pristaja le prehodno.

Na ministrstvu se morajo zavedati, da če želijo z nami v obdobju obratovanja osrednjega vadišča normalno komunicirati, morajo biti te obveznosti izpolnjene,” poudarja Blaško, ki je z napredkom v pogajanjih kljub temu zadovoljen.

Naslednji korak je sistemski akt

Sovlaganje ministrstva naj bi bilo, poleg ostalega, nedvoumno določeno v sistemskem aktu (uredbi ali zakonu), za katerega se zavzema občina. S pripravo izhodišč zanj so že začeli tudi na ministrstvu, kar Blaško ocenjuje kot pomemben korak naprej.

Predvidoma v tem mesecu bo ministrstvo objavilo tudi javni razpis za izbor izvajalca okoljskega monitoringa na Počku, ki je prav tako ena ključnih zahtev občine, predvideva pa ga tudi uredba o državnem prostorskem načrtu. Kot pravi Blaško, so se že dogovorili, da bo v razpisno komisijo enega člana, ki bo vrhunski strokovnjak s tega področja, predlagala občina. Ime bodo sporočili v kratkem.

Je pa občina pridobila tudi vse dosedanje okoljske raziskave, ki jih je na Počku doslej naročilo ministrstvo. V pregled so jih predali strokovnjakom, na izsledke še čakajo.

Neposredno obveščanje občanov

Postojnski pogajalci pa so že uspeli doseči izboljšanje obveščanja o vojaških aktivnostih, o katerih so prebivalci in krajevne skupnosti po novem lahko neposredno obveščeni pisno, v elektronski obliki ali prek kratkih sporočil.

Blaško pa je izpostavil tudi dogovor o reorganizaciji vodenja Počka, ki s ciljem izboljšanja varnosti na novo ureja zapiranje vadišča po conah med vojaškimi vajami. Zanje ne bo več skrbela vsakokratna enota, ki bo izvajala vaje, temveč vojašnica Postojna. “Takšna ureditev bo tudi osnova za odškodnine lastnikom zemljišč, do sedaj se namreč ni točno vedelo, katere parcel v varnostni coni so se zaprle in katere ne.”

Glede odškodnin lastnikom zemljišč Blaško pričakuje, da bo dogovor o tem sprejet do konca leta.

Spomnimo, da razmerja med obema stranema medtem zapletata tudi dva sodna spora. Občina Postojna čaka na odločitev ustavnega sodišča o njeni zahtevi za presojo ustavnosti uredbe o državnem prostorskem načrtu za vojaško vadišče.

Takratno ministrstvo za infrastrukturo in prostor pa je v ustavno presojo poslalo občinski odlok, s katerim je občina začela za Poček zaračunavati nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča. Po oceni ministrstva so zemljišča za potrebe obrambe tega namreč oproščena.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano