Po stopinjah varne poti do šole

Učenci iz Gabrovega naselja v Divači so doslej v šolo lahko hodili le s starši ali z avtobusom. Hoja ob glavni cesti Lokev-Divača, ki nima urejenih pločnikov in javne razsvetljave, vodila pa je tudi čez ozek star most brez pločnika, je bila namreč zelo nevarna. Z ureditvijo novega podhoda pod divaško postajo pa lahko zdaj pridejo varno v šolo tudi peš. Od včeraj jim pri tem pomagajo še narisane stopinje.

Ob odprtju nove varne poti šole sta županja Alenka Štrucl 
Dovgan  in ravnateljica Damijana Gustinčič  (v zaščitnih 
oblačilih) pred šolo narisali prvi simbolni stopinji. Foto: Špela Razpet
Ob odprtju nove varne poti šole sta županja Alenka Štrucl Dovgan in ravnateljica Damijana Gustinčič (v zaščitnih oblačilih) pred šolo narisali prvi simbolni stopinji. Foto: Špela Razpet

DIVAČA >Z rekonstrukcijo železniške postaje Divača se je uredil podhod in tako povezal Gabrovo naselje s centrom Divače. Šolarji lahko zdaj pridejo varno do šole,” je povedala županja Občine Divača Alenka Štrucl Dovgan, potem ko je včeraj zjutraj v družbi ravnateljice divaške osnovne šole Damijane Gustinčič odtisnila prve stopinje, ki bodo učencem kazale najvarnejšo pot do šole in iz nje.

Zaradi nevarne poti je bila Občina Divača do letošnjega šolskega leta primorana urediti začasni avtobusni prevoz otrok med Gabrovim naseljem in šolo. Gabrovo naselje sicer od šole loči le nekaj sto metrov zračne razdalje, toda vmes je bila do letos nepremostljiva železniška postaja. Edina možna pot je bila ob cesti Lokev-Divača in čez most, ki pa je bila brez pločnikov in razsvetljave. Zato je občina šolarje po njej vozila z avtobusi. In to kljub temu, da do prevozov na tej relaciji uradno sploh niso upravičeni, saj razdalja niti tam ne dosega štiri kilometre. Občino je zato zagotavljanje rednega avtobusnega prevoza stalo precej denarja.

“O ureditvi varne šolske poti smo razmišljali že pred leti, podhod je vse to le še pospešil in olajšal. Občina je poskrbela, da so uredili tudi pločnike, novo razsvetljavo ter dva nova cestna prehoda, kjer je bilo to potrebno. Z varno šolsko potjo smo do sedaj opremili tri četrtine Divače, na sestanku Sveta za preventivo občine Divača pa smo prišli na idejo, da se ta pot označi in vnese v program varnih poti šole,” je pojasnil direktor divaške občinske uprave Iztok Felicijan.

V sodelovanju s Policijsko postajo Sežana, Medobčinskim redarstvom Sežana in z učenci iz Gabrovega naselja pod vodstvom učiteljice in sorealizatorke projekta Mirjam Trampuž so pot označili s stopinjami. Šablone zanje so izdelali na šoli, barvo je prispevalo podjetje CPK, za čopiče in zaščitne obleke pa je poskrbela občina.

Stopinje potekajo čez celotno varno pot od šole do Gabrovega naselja in tako druge udeležence v prometu opozarjajo na šolarje. V šoli pa si tudi prizadevajo, da bi otroke na takšen način spodbudili k bolj zdravemu in razgibanemu življenju. “Želimo si, da bi s skupnimi prizadevanji tudi v prihodnje na ostalih kritičnih mestih uredili varne poti tako, da bi otroci v šolo hodili na zdrav in predvsem varen način,” je povedala ravnateljica divaške osnovne šole Damijana Gustinčič.

ŠPELA RAZPET


Najbolj brano