Po šestih letih konec postopka proti porodnišnici

Šest let je trajalo, a včeraj je koprsko sodišče le sklenilo obravnavo odškodninske tožbe, ki jo je proti postojnski porodnišnici vložila družina iz Nove Gorice, prepričana, da je porodničar s strokovnimi napakami povzročil trajne poškodbe možganov in invalidnost njihovega novorojenčka. Težka bo tudi sodna odločitev, priznava sodnik Matej Papler, ki je primer dobil četrti po vrsti in ga pripeljal do konca.

Po šestih letih je koprsko sodišče  sklenilo obravnavo odškodninske tožbe, ki jo je proti postojnski porodnišnici vložila družina iz Nove Gorice, prepričana, da je porodničar s strokovnimi napakami povzročil trajne poškodbe možganov in invalidnost Foto: Lori Ferko
Po šestih letih je koprsko sodišče sklenilo obravnavo odškodninske tožbe, ki jo je proti postojnski porodnišnici vložila družina iz Nove Gorice, prepričana, da je porodničar s strokovnimi napakami povzročil trajne poškodbe možganov in invalidnost Foto: Lori Ferko

KOPER, POSTOJNA > Novogoričanka I. T. J. je marca leta 2006 v postojnsko porodnišnico pri drugem porodu prišla z napotnico osebne ginekologinje za carski rez. Ima namreč ozko medenico in se je pri porodu v isti porodnišnici in istem porodničarju zapletlo že med prvim porodom, tako da so ji že pri prvem otroku morali narediti urgentni carski rez.

A porodničar je vztrajal pri naravnem porodu. “Zavrnil je najino prošnjo, naj upošteva napotnico in naredi carski rez, niti ni upošteval najinih prošenj, naj vsaj pogleda v zapisnik in kartogram prvega poroda,” sta pripovedovala starša. Na koncu ji je počila maternica in so ji morali res narediti urgentni carski rez. A dojenček je utrpel hudo pomanjkanje kisika in so ga takoj odpeljali v ljubljanski klinični center, tako da ga je videla šele po šestih dneh. Sin ima cerebralno paralizo, ne more hoditi in govoriti ter je povsem odvisen od pomoči.

Družina je prepričana, da se je to zgodilo samo zaradi porodničarjevega vztrajanja pri naravnem porodu in njegovih strokovnih napak, od opustitve pojasnilne dolžnosti do strogo zdravniških. Njen odškodninski zahtevek do porodnišnice znaša 480.000 evrov.

V šestih letih se je na sodni obravnavi zvrstila vrsta prič: porodničar, babica, izvedenci porodniške in pediatrične stroke, prebirali so pravna in strokovna mnenja številnih domačih strokovnjakov, pričal je celo starosta slovenskega porodničarstva Marko Lavrič. Še včeraj je na številna podrobna strokovna vprašanja sodišča in obeh strank dodatno odgovarjala izvedenka porodniške stroke Tanja Premru Sršen z ljubljanske medicinske fakultete.

Postojnska porodnišnica vse očitke zavrača in vztraja, da je njihova ekipa porod vodila strokovno. Do odločitve sodišča pa v porodnišnici zadeve ne bodo komentirali, nam je tudi včeraj potrdil njihov odvetnik Miran Škrinjar.

Pravdni postopki v podobnih zadevah se običajno končajo veliko hitreje, a tokrat se je vleklo nerazumno dolgo. Prva sodnica, ki je primer dobila pred šestimi leti, je šla med odvetnice, druga na porodniško, tretjo pa so razrešili s funkcije zaradi slabega dela. Šele sodnik Matej Papler je primer pripeljal do konca. A čaka ga še najtežji del, sodba, ki jo bo poslal pisno. “Sem na konici noža,” je priznal ob koncu obravnave.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano