Po padcih spet rast

Ob 60-letnici nekdanjega Kovinarskega podjetja Liv je včeraj svoja vrata obiskovalcem, predvsem mladim iz strojnih šol, odprlo pet podjetij, ki danes na isti lokaciji nadaljujejo tradicijo izdelave kovinskih in plastičnih izdelkov: Fluidmaster, Kolektor ATP, Kolektor Orodjarna, Liv kolesa in Tajfun Liv.

Dijake iz srednje Strojne šole Postojna je zanimalo predvsem, 
kakšne bodo njihove bodoče zaposlitvene možnosti v podjetjih nekdanjega Liva. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Dijake iz srednje Strojne šole Postojna je zanimalo predvsem, kakšne bodo njihove bodoče zaposlitvene možnosti v podjetjih nekdanjega Liva. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Podjetja zaposlujejo 660 ljudi in so kljub reorganizacijam, spremembi lastništev in upadu števila zaposlenih, ki so jih doživljala v zadnjih dveh desetletjih, še vedno skupaj največji zaposlovalec v občini. V 80-ih letih prejšnjega stoletja je takratni Liv, ki je pod eno streho združeval štiri profitne enote (Plastika, Kolesa, Hidravlika in Stroji) zaposloval kar 1050 zaposlenih.

Pet podjetij iz enega

Po osamosvojitvi se je v devetdesetih letih iz enega skupnega podjetja oblikovalo pet podjetij. Enega od njih, Liv Plastika, je dolga leta uspešno vodil Zoran Trošt, ki ima na tedanje čase lepe spomine: “Močno smo se razvijali. Bili smo čudovit kolektiv, ki je živel za to podjetje.” Naslednikom zato svetuje: “Vedno se je treba boriti. Toda kdor je dober, kdor vlaga v razvoj in kadre, najde svoj prostor v vsakem času.”

Liv Plastiko in Liv Orodjarno je kasneje prevzel koncern Kolektor, ki ima danes v Postojni družbo Kolektor ATP in enoto družbe Kolektor Orodjarna. Program sanitarne tehnike pa je Kolektor prodal ameriški korporacijo Fluidmaster. Nekdanje podjete Liv hidravlika in kolesa se je razdelilo na podjetje Liv Kolesa in Tajfun Liv, ki je od prvega prevzel program hidravličnih dvigal.

Liv kolesa v težavah

V največjih težavah se je zaradi prezadolženosti v zadnjem obdobju znašla družba Liv kolesa, ki je zadnji dve leti v prisilni poravnavi, njena lastnica pa je s prevzemom terjatev postala Družba za upravljanje terjatev bank. Podjetje, ki mu po prestrukturiranju prodaja sicer raste, je tako naprodaj. Največja družba v kompleksu, Kolektor ATP z 254 zaposlenimi po letošnji preselitvi proizvodnje izdelkov z nižjo dodano vrednostjo v Srbijo napoveduje 50 odstotno povečanje prodaje kompleksnejših izdelkov na programu avtomobilske tehnike v naslednjih petih letih.

V Fluidmastru na račun širitve programov, ki jih je prinesel novi lastnik, napovedujejo dodatno zaposlovanje. Smele načrte po velikih naložbah v posodobitev tehnologije ima tudi Tajfun Liv, postopno rast prodaje pa načrtujejo tudi v enoti Kolektor Orodjarne.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano