Po desetletju končno obnova

Več kot deset let opozarjanja je bilo potrebnega, da je v postojnski občini na vrsto prišla tudi obnova podružnične osnovne šole z vrtcem v Planini. Vrtec je z novimi prostori dobil še en dodatni oddelek, a glede na velik vpis bi že potrebovali tudi tretjega. Obnova dotrajane šole bo stekla konec šolskega leta.

Ob odprtju novih prostorov vrtca v Planini so na otroškem 
igrišču posadili dve lipi.  Foto: Arhiv Občine Postojna
Ob odprtju novih prostorov vrtca v Planini so na otroškem igrišču posadili dve lipi.  Foto: Arhiv Občine Postojna

PLANINA >Z obnovo enote Vrtca v Planini smo pridobili boljše materialne pogoje za delo in več prostorskih zmogljivosti, tako da smo lahko vključili za še en oddelek otrok in sprejeli tudi najmlajše. Vrtec zdaj obiskuje 31 otrok. Glede na vpis za naslednje vrtčevsko leto pa bi v Planini lahko odprli tudi tretji oddelek, a prostora zanje zaenkrat ni,“ pravi Tonja Ferjančič, ravnateljica Vrtca Postojna.

Predvsem so se v vrtcu, ki se je v nove prostore preselil že jeseni, slovesno pa so jih predali namenu pred dnevi, razveselili urejenega in varnega igrišča pred enoto.

Največja občinska naložba letos

Občina Postojna je prvi del naložbe v podružnico osnovne šole in enoto vrtca izvajala v letih 2012 do 2014 in zanjo namenila dobrega pol milijona evrov. “Naložba je zajemala projektno in investicijsko dokumentacijo, rušitev 'Krakarjeve hiše', energetsko sanacijo telovadnice, gradnjo nove kotlovnice na lesno biomaso, preureditev prostorov pod telovadnico v prostore vrtca z dvema igralnicama, ureditev terase pred vrtcem z izvlečnimi tendami, izgradnjo otroškega igrišča za vrtec in dobavo ter montažo nove opreme,“ so pojasnili na občini.

Dela bodo nadaljevali letos, ko bo stekla še obnova drugega dela stavbe - podružnične šole. “To bo največja letošnja občinska investicija, vredna pol milijona evrov. Zaradi čim manjšega vpliva na šolske učne procese pa jo bomo začeli izvajati v juniju,“ je povedal postojnski župan Igor Marentič.

Po besedah Sabine Ileršič, ravnateljice Osnovne šole Antona Globočnika Postojna, v slopu katere deluje planinska podružnica, se otroci v času del, ki naj bi trajala do prihodnjega februarja, ne bodo vozili v Postojno. Pouk bo potekal v nadomestnih prostorih v Planini (v centru Gibanja fokolarov).

Pomembna podpora staršev

Ileršičeva je še posebej zadovoljna, da je po vseh letih, odkar je predvsem njihova šola opozarjala na prostorske probleme, občinsko vodstvo - že prejšnje, pa tudi sedanje - vendarle pokazalo interes za ohranitev in obnovo podružnične šole in vrtca. “Če ne bi ves čas vztrajali, opozarjali in izvajali pritiska, je vprašanje, kaj bi bilo,“ pravi, ko opozarja tako na dotrajanost kot na prostorsko stisko. Šola zdaj nima ne ustrezne kuhinje ne jedilnice.

Kot poudarja ravnateljica, so se za razliko od nekaterih drugih krajev v Planini pomena ohranitve podružnične šole ves čas zavedali tudi starši, ki otrok niso vpisovali v večjo šolo v mestu.

40 učencem, ki obiskujejo prvih pet razredov v teh oddelkih, sicer nudijo povsem primerljiv standard kot na matični šoli, zaradi manjših skupin pa je delo tudi bolj učinkovito, še poudarja. Šola pa je vpeta tudi v kulturno in družbeno dogajanje v Planini.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano